main logo
518

Experți: BNM încearcă să susțină economia, oferindu-i mai mulți bani

Faptul că Banca Naţională a Moldovei (BNM) menţine o rată de bază neschimbată arată dorinţa autorităţii de reglementare de a menţine economia moldovenească.

Experți: BNM încearcă să susțină economia, oferindu-i mai mulți bani

Despre aceasta o spun experţii şi analiştii, a căror opinie a fost solicitată miercuri dimineaţă de către corespondentul Infotag, transmite Știri.md.

La întrebarea de ce BNM a menţinut rata de bază la 2,65% din noiembrie 2020, experţii spun că, cel mai probabil, autoritatea de reglementare nu modifică acest indicator, deoarece rata corespunde situaţiei actuale de pe piaţa financiară a Moldovei.

"Majoritatea experţilor vor fi de acord că în această etapă piaţa este echilibrată. Nu există o cerere mare de resurse de credit, pentru care, de fapt, există motive obiective.

Nu este încă clar ce va fi în 2021 în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, cum vor fi pandemia şi consecinţele asociate şi, desigur, ce se va întâmpla după 11 iulie, ziua alegerilor parlamentare anticipate", a spus interlocutorul agenţiei.

Prognozând situaţia pentru viitorul apropiat, ei consideră că cea mai bună poziţie pentru BNM este să monitorizeze evoluţia situaţiei, pentru a începe să acţioneze în momentul clarificării acesteia.

"Autoritatea de reglementare ar dori să susţină economia cu ajutorul politicii monetare oferindu-i mai mulţi bani, dar acest lucru ar putea duce la o creştere a preţurilor, lucru care îngrijorează BNM, care este interesat de faptul ca inflaţia să fie în segmental de 5 %, plus sau minus 1,5%", consideră participanţii la piaţă.

Ei menţionează că, doar cu ajutorul politici monetare, fără sprijinul politicii economice şi fiscale bine gândite, nu pot realizate progrese în dezvoltarea economică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării