756
0
Experți: BNM a lansat semnalul că banii devin mai scumpi în Moldova
756
0

Participanţii profesionişti ai pieţei califică decizia Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a modifica principalii indicatori ai politicii monetare drept "neaşteptată" şi "ambiguă".

Întrebaţi de corespondentul agenţiei Infotag cum va reacţiona piaţa la această decizie a autorităţii de reglementare, interlocutorii susţin unanim că BNM a lansat semnalul că banii devin mai scumpi, lucru demonstrat de rata de bază, care s-a majorat de la 6,5% la 7%, transmite Știri.md.

"Vrea BNM sau nu, însă acum băncile vor majora ratele dobânzilor la credite, având grijă în paralel şi de lichiditate, fapt ce va determina unele bănci să împrumute bani de la populaţie şi de la agenţii economici în condiţii mai atractive comparativ cu cele de astăzi de pe piaţă", spun experţii.

Potrivit acestora, BNM îi convine faptul că băncile vor atrage noi resurse, deoarece, cu ajutorul lor, în sectorul bancar se va reduce excedentul de bani, care, din păcate, nu pot fi plasaţi convenabil. Volumul lor depăşeşte în prezent 5 miliarde de lei.

"Dar băncile vor putea să atragă resurse doar cu condiţia ca ratele dobânzilor să fie convenabile deponenţilor. Pentru aceasta ele vor trebui să iasă pe piaţă cu produse noi, orientându-se spre faptul că mărimea ratei de bază este de 7%, iar inflaţia anuală (mai 2018 - mai 2019) este de 4,6%, iar valoarea acesteia se află în trend ascendent", spun participanţii pieţei.

Unii dintre interlocutori consideră că BNM nu vrea o majorare a ratelor dobânzilor la credite, deoarece în sistem se menţine de mult timp o scădere constantă a acestora.

"Se creează impresia că autoritatea de reglementare mizează, în principal, pe faptul că băncile nu vor schimba condiţiile de creditare şi vor renunţa în mod asumat la venituri, ceea ce nu va crea presiuni suplimentare asupra inflaţiei cu care luptă BNM", spun experţii, care consideră că un astfel de comportament al băncilor este puţin probabil.

Ultimele prognoze ale inflaţiei arată că indicele acesteia nu se va afla mult timp în ţinta inflaţionistă convenabilă pentru BNM - de 5% plus-minus 1,5%.

Participanţii pieţei înţeleg că, cel mai probabil, inflaţia va ieşi din acest coridor la toamnă, iar valoarea ei va depăşi 7%, fapt care, la momentul actual, este o prognoză destul de optimistă. Prin urmare, este clar că băncile, construindu-şi politica dobânzilor atât la plasarea banilor, cât şi la atragerea acestora, se vor ghida de tendinţa de creştere a inflaţiei", spun experţi.

Potrivit lor, chiar dacă băncile dau dovadă acum de loialitate şi nu reacţionează la majorarea ratei de bază de către BNM până la 7%, aceasta va fi doar o poziţie pe termen scurt.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter