main logo
448

Expert: Valoarea ajutoarelor de stat s-a redus semnificativ

În anul 2017, 2.300 de persoane juridice și fizice care desfășoară activitatea economică au beneficiat de ajutoare de stat în valoare de două miliarde de lei (1,3% din PIB) față de șase miliarde (4,2% din PIB) în anul 2016.

Expert: Valoarea ajutoarelor de stat s-a redus semnificativExpert: Valoarea ajutoarelor de stat s-a redus semnificativ

Reducerea semnificativă a valorii ajutoarelor de stat a fost cauzată inclusiv de finalizarea perioadei de acordare a măsurilor de sprijin în sectorul financiar și reexaminarea schemelor de ajutor sub formă de facilități fiscale, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, Diana Enachi, economistă IDIS „Viitorul”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Consiliul Concurenței și-a propus reducerea ponderii ajutoarelor de stat în PIB până la 1% către anul 2020, ceea ce ar corespunde cu bunele practici internaționale. Spre exemplu, în anul 2017, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au cheltuit 116 miliarde de euro echivalentul a 0,76% din PIB-ul UE.

În anul 2017 ponderea cea mai mare a ajutoarelor de stat a continuat să fie acordate dezvoltării regionale. „În topul furnizorilor de ajutoare de stat în anul 2017 au fost AIPA (circa 27%), Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (circa 22%), Serviciul Fiscal de Stat (circa 17%)Б urmate de Serviciul Vamal (circa 14%), Ministerul Sănătății și Muncii și Protecției Sociale (circa 7%)”, a spus economista Diana Enachi.

În opinia sa, este necesară o monitorizare mai eficientă a resurselor financiare alocate sub formă de ajutor de stat către persoanele juridice și fizice. „Constatăm cu regret că nu există un mecanism de monitorizare și control al eficienței banilor public acordați sub formă de ajutor de stat, pentru a evalua măsura în care situația economică a beneficiarului s-a schimbat. O altă problemă vizează transparența redusă în sector. 

Deși avem un Registru al Ajutoarelor de Stat și un Portal ajutoarelor de Stat, acestea sunt destinate exclusiv furnizorilor ajutoarelor de stat. Pentru comparație, în România și alte state europene, registrele ajutoarelor de stat sunt platforme de date deschise și oferă informații precum valoarea și categoria ajutorului de stat, beneficiarii, sectorul de activitate și perioada acordării oricărui utilizator”, a explicat Diana Enachi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării