main logo
308

Expert: Unele persoane și agricultorii dezmorțesc procesul de creditare

După o cădere continuă de peste trei ani, asistăm la o înviorare ușoară a procesului de creditare din partea băncilor comerciale determinat de creșterea împrumuturilor persoanelor fizice și a sectorului agricol.

Expert: Unele persoane și agricultorii dezmorțesc procesul de creditareExpert: Unele persoane și agricultorii dezmorțesc procesul de creditare

De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-un articol, expertul menționează că în luna august portofoliul de credite a depășit nivelul anului 2017, cea ce denotă că, după o cădere de peste trei ani, în 2018 începe recuperarea portofoliului pierdut în această perioadă. Datorită faptului că creditarea persoanelor fizice crește mult mai rapid decât s-a anticipat, până la finele anului portofoliul de credite din sistemul bancar, cel mai probabil, va depăși 35,2 miliarde de lei, cea ce permite de presupus că în 2018 va fi recuperată căderea din ultimii doi ani, însă mai este mult până la nivelul anului 2014.

Cota împrumuturilor oferite persoanelor fizice de către sistemul bancar a crescut de la 11,3% în 2014 la 26,9% în august 2018.

Potrivit expertului, creșterea portofoliului de credite cu 1,7 miliarde de lei în acest an se datorează majorării creditelor oferite persoanelor. Aproape 70% din această creștere s-a produs în trei luni vara acestui an, când portofoliul de credite s-a majorat cu 1,15 miliarde.

Principalele domenii de creștere a portofoliului de credite sunt: creditele de consum – 700 milioane de lei, imobiliare – 590 de milioane de lei, agricultura – 391 de milioane de lei, care împreună au asigurat o creștere de aproape 1,7 miliarde de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării