main logo
371

Expert: Ucraina ajută companiile UE să poată livra gaz în Moldova

În pofida propriilor probleme cu gaze, Ucraina ajută de fapt comercianţii de gaze din Uniunea Europeană să concureze cu "Gazpromul" rusesc pentru piaţa livrărilor de gaze către Moldova.

Expert: Ucraina ajută companiile UE să poată livra gaz în MoldovaFoto: oasisenergy.com

Potrivit Infotag, această opinie a fost exprimată pentru agenţia REGNUM de către expertul ucrainean în energetică, Iurii Korolciuk, care a comentat propunerea Kievului către Moldova de a folosi sistemul ucrainean de transport al gazelor pentru organizarea livrărilor reversibile de gaze din ţările UE, transmite Știri.md.

"Motivul este că, dacă nu va exista tranzitul rusesc sau va fi un nou acord de tranzit, Moldova ar putea să rămână fără gaze, acestea fiind furnizate de "Gazprom". 

Dar, chiar dacă tranzitul continuă, astfel de declaraţii reprezintă, de fapt, o încercare a companiilor de gaze din UE de a concura cu "Gazprom" pentru piaţa livrărilor cu gaze în Moldova. Iar Ucraina cu "Naftogaz" sunt doar un instrument în mâinile UE", crede el.

În acelaşi timp, potrivit expertului, dacă nu va exista tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul Ucrainei, situaţia va deveni şi mai complicată.

"Transportarea gazului prin rezervoarele subterane din Ucraina de vest este mai puţin avantajoasă (logistica e mai scumpă, sistemul de transportare e mai puţin încărcat) decât cumpărarea gazului din România. 

Acolo există deja sisteme de interconectare. De aceea, Moldovei îi este mai convenabil să nu apeleze la Ucraina", a constatat specialistul.

Anterior, MAE al Ucrainei a avertizat ţările EE despre necesitatea de a se pregăti de o criză a gazelor în iarna viitoare, după expirarea contractului de tranzit, semnat de "Gazprom" şi "Naftogaz Ucraina".

Compania "Ukrtransgaz" a propus oficial Moldovei să stabilească importul de gaze din UE prin sistemul de transport de gaze al Ucrainei, în condiţiile în care, începând cu noul an, tranzitul de gaze ruseşti prin acest sistem ar putea fi suspendat. 

Propunerea a fost înaintată "în legătură cu întârzierea construcţiei interconexiunilor România-Moldova (conducta de gaze Ungheni-Chişinău), fapt ce "determină partea moldovenească să fie dependentă de noile negocieri cu "Gazprom" (contractul cu concernul rus expiră la sfârşitul anului 2019 - "I.").

"Folosirea capacităţilor sistemului ucrainean de transport al gazelor va reduce riscurile potenţiale asociate cu eventuala întrerupere a tranzitului de gaze naturale din Federaţia Rusă şi va garanta siguranţa livrărilor de gaze consumatorilor moldoveni", consideră "Ukrtransgaz".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării