main logo
467

Expert: Tariful la gaz trebuia ajustat încă în octombrie 2018

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar fi trebuit să ajusteze tariful la gaze încă în octombrie 2018.

Expert: Tariful la gaz trebuia ajustat încă în octombrie 2018

De această opinie e expertul în energetică Sergiu Tofilat, transmite Știri.md.

"Tariful trebuia ajustat încă în octombrie 2018, dar ANRE n-a făcut-o. De ce? Pentru că urmau alegerile parlamentare. Iată și influiența politică asupra Agenției pretins independente. Evident că ANRE acum va spune că n-a primit solicitări de la operatori. Bun, și dacă mâine prețul de import la gaz scade cu 50%, tot veți aștepta să se adreseze operatorii cu solicitări? 

Deoarece n-a fost ajustat tariful la timp, s-au acumulat datorii (devieri tarifare). Noi plăteam pentru gaz reieșind din prețul calculat de 3155,88 lei, iar Moldovagaz procura gazul cu 3670 lei. Aceste devieri trebuie recuperate prin noul tarif și vor conduce la o majorare mai mare.

Nu știm care-i prețul mediu planificat pentru 2019, probabil e cu vreo 30% mai mare decât ceea ce avem acum în tarif. Respectiv ne așteptăm la o majorare serioasă a tarifului la gaz. Dacă se făcea etapizat, nu era atât de dureros pentru consumatori. De asta și e prevăzut în metodologie pragul de 3% pentru ajustarea tarifelor.

Pe lângă prețul gazului, tariful mai include și costurile de livrare (pierderi de gaz în rețele, salarii, întreținerea gazoductelor, investiții, rentabilitate, uzura activelor, etc.). Asta-s banii care rămân la Moldovagaz, iar o bună parte se fură. N-am auzit să vorbească ANRE sau Ministerul Economiei despre audit (control) la Moldovagaz. Dar acolo se ascund multe surprize", precizează expertul.

Potrivit lui, ajustarea tarifului la gaze e doar o mică parte din problemele pe sectorul gazelor naturale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării