main logo
406

Expert: Statul pierde 20 miliarde de lei din cauza facilităților fiscale

Statul Republica Moldova pierde anual este 20 de miliarde de lei din cauza facilităților fiscale.

Expert: Statul pierde 20 miliarde de lei din cauza facilităților fiscaleFoto: știri.md

Această sumă constituie jumătate din bugetul de stat pentru anul curent. Afirmația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Republica Moldova, timp de peste 30 de ani, oferă peste o sută de facilități fiscale despre care nimeni nu știe, niciodată n-au fost examinate și niciodată nu a fost analizat impactul lor. Noi le-am luat ultimele trei în domeniul HoReCa și altele și le-am anulat, dar restul 105 niciodată n-au fost examinate”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Expertul spune că facilitățile fiscale nu trebuie anulate, dar propune ca toate să fie incluse în formă de anexă la bugetul de stat și să fie votate anual de Parlament pentru ca toată țara să le știe. 

„Și pentru ca noi, în fiecare an, să ne punem capul în mișcare și să ne întrebăm, dacă trebuie să fie introduse acestea în calitate de cheltuieli fiscale”, a menționat expertul. Potrivit lui, în asemenea fel se va obține transparența acordării de facilități.

Și Alexandra Can, antreprenor și vicepreședinta Partidului Național Liberal, este de părere că facilitățile fiscale trebuie anexate la bugetul de stat și oamenii trebuie să vadă cine sunt eroii care le primesc. 

În plus, antreprenoarea își exprimă speranța că actuala guvernare va scoate mediul de afaceri din economia tenebră și va oferi producătorilor locali șansa de a se dezvolta, promovând producția internă și descurajând importurile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării