main logo
2081

Expert: Migrația are și efect pozitiv asupra dezvoltării socio-economice a țării

Migraţia populaţiei are şi un efect pozitiv asupra dezvoltării socio-economice a Moldovei, susţine doctorul în economie, Dorin Vaculovschi.

Expert: Migrația are și efect pozitiv asupra dezvoltării socio-economiceFoto: moldovenii.md

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la IDIS Viitorul, el a menţionat că "în ultimii 20 de ani, plecarea moldovenilor peste hotare a favorizat dezvoltarea economică prin remitenţele pe care le-au trimis şi le trimit în ţară (remitenţele constituie anual circa un miliard de dolari SUA - "I."), transmite Știri.md

"Banii trimiţi din străinătate a impulsionat dezvoltarea afacerilor, dar şi a fost rezolvată problema ocupării. Aceasta deoarece cetăţenii care au părăsit ţara au plecat din cauza lipsei oportunităţilor de angajare şi a salariilor mici şi este greu să spunem dacă ei s-ar fi regăsit pe piaţa naţională a muncii. Migraţia joacă un rol important şi în plan social prin intermediul anumitor proiecte. Un exemplu este "Home town", care are drept scop dezvoltarea localităţilor din remitenţe", a spus expertul.

Însă, potrivit lui, "efectele pozitive sunt pe o perioadă scurtă, căci, în caz contrar, emigrarea definitivă duce la probleme demografice serioase în Moldova". 

"În ultimele două decenii, Moldova a pierdut deja din populaţia sa şi, cu tendinţele curente, va mai pierde o cincime din populaţie în câteva decenii. Aceasta va duce la agravarea problemelor demografice - îmbătrânirea populaţiei, declinul natalităţii, dezechilibrul din sistemul social. Acelaşi lucru putem vorbi şi despre economie. Odată cu crearea locurilor de muncă va fi o lipsă acută de forţă de muncă. Un exemplu este România, unde nu pot acoperite locurile de muncă scoase la concurs. Deşi acest exod a adus un reflux de remiteri, care sunt printre cele mai mari în Europa, nu te poţi baza pe acest factor pentru a susţine creşterea în următoarele decenii", a remarcat Dorin Vaculovschi.

Potrivit expertului, sarcina autorităţilor este să evalueze efectele pozitive şi să le orienteze spre dezvoltare şi creşterea bunăstării populaţiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării