main logo
378

Expert: La cât va ajunge soldul total al creditelor oferite în 2019

Portofoliul de credite al sectorului nebancar, care nu a avut niciodată o pondere mai mare de 10 la sută din piață, va continua să crească şi în anul 2019, după ascensiunea din anul trecut, când a ajuns la o cotă din totalul pieţei împrumuturilor de 25 la sută.

Expert: La cât va ajunge soldul total al creditelor oferite în 2019

Vor acorda mai multe credite şi băncile, ca urmare soldul total al finanţărilor oferite de sectorul bancar și nebancar va ajunge la circa 50 miliarde de lei, apreciază economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

Potrivit expertului, băncile vor acorda tot mai multe credite de consum populației, care va reduce din diferența dintre cererea și oferta de valută, ceea ce va ţine stabil leul moldovenesc. Totodată, „agricultura, transporturile și parţial construcţiile vor fi ramurile care vor anima sectorul de creditare a persoanelor juridice”. Pe sfârșit de an, ponderea portofoliului de credite oferite persoanelor fizice va depăși 40 la sută, iar soldul total al împrumuturilor oferite de sectorul bancar și nebancar „pentru prima dată de la declararea independenţei” va ajunge la circa 50 miliarde lei, prognozează economistul Ioniţă.

El menţionează că dacă până la criză volumul de credite însuma 44,7 miliarde de lei, în 2018, după o cădere de trei ani, „avem o creștere și vom ajunge la același nivel din 2014”. În anul trecut „a crescut enorm” creditarea persoanelor fizice, care s-a dublat faţă de anul 2013 şi a ajuns la 16 miliarde de lei. „Jumătate din această creştere se datorează anului 2018”, a declarat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Veaceslav Ioniță.

Date ale Băncii Naţionale a Moldovei arată că, în 2018, cel puţin 53,7 la sută din credite au fost oferite firmelor din comerț, iar 34,1 la sută persoanelor fizice, în special credite pentru imobil, după lansarea programului de stat „Prima Casă”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării