main logo
820

Expert: În RM ia amploare piața gri de comercializare a carburanților

În Republica Moldova ia amploare piața gri de comercializare a produselor petroliere, în mod special a motorinei.

Expert: În RM ia amploare piața gri de comercializare a carburanțilorFoto: știri.md

Companiile petroliere vând în prezent aproape jumătate din motorină, circa 46%, diverselor companii producătoare sub formă angro, pentru consum propriu, doar că cea mai mare parte a acestei cantități de motorină nu este utilizată pentru consum propriu, dar este vândută ilegal de către companii care nu au nici licență, nici autorizație, niciun act care le-ar permite activitatea de vânzare a produselor petroliere, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

Despre aceasta comunică expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

„În prezent, toată Moldova, ca acum 30 de ani, este împânzită cu rezervoare de plastic cu contor, de unde ilegal se vinde aproape jumătate din motorina importată. În timp ce stațiilor PECO statul le-a impus un șir întreg de restricții și taxe, „vânzătorii ambulanți” de motorină, în mod ilegal, fără niciun fel de act permisiv și fără a plăti niciun fel de taxe, comercializează aproape jumătate din motorina importată. 

În aceste scheme de comercializare gri sau ilegală a produselor petroliere, foarte activ participă și o parte din companiile petroliere, datorită lipsei oricărui control din partea autorităților competente ale statului”, susține Veaceslav Ioniță.

Economistul mai afirmă că volumul total al pieței gri și ilegale de vânzare a produselor petroliere depășește 5 miliarde de lei anual. Din 2015 și până în prezent, prin aceste scheme gri a fost vândută doar motorină de peste 20 de miliarde de lei. 

Ratările bugetului public național de la această activitate ilegală de comercializare a produselor petroliere, fără niciun act permisiv, se ridică la 200 de milioane de lei anual. Doar la motorină, din 2015 și până în 2020, ratările bugetului public sunt de circa 800 de milioane de lei, susține expertul.

Veaceslav Ioniță mai precizează că această vânzare în gri sau ilegală a produselor petroliere majorează costurile operaționale ale companiilor care activează legal, ceea ce duce la creșterea cheltuielilor operaționale - pentru un litru de produse petroliere cu 0,4-0,5 lei. Altfel spus, cumpărătorii de bună-credință achită 50 de bani/litru suplimentar pentru produsele petroliere doar din cauza existenței pieței ilegale de comercializare a produselor petroliere.

„Evident, apare o întrebare firească: care este sensul tuturor reglementărilor, restricțiilor, cerințelor ecologice, taxelor speciale pentru PECO, dacă jumătate din piață se află în zona gri, în afara oricăror reglementări ale autorităților publice”, se întreabă expertul.

Analistul economic este de părere că lichidarea comerțului ilegal cu produse petroliere ar permite creșterea încasărilor bugetare cu până la 200 de milioane de lei anual și reducerea prețului la produsele petroliere cu până la 50 de bani/litru. 

„Aceasta este una dintre multele măsuri de urgență pe care le propun autorităților, pentru a face ordine pe piața produselor petroliere, pentru crearea unui cadru legal și concurențial adecvat, ce ar permite în final formarea unor prețuri corecte pentru toți consumatorii”, a conchis expertul IDIS „Viitorul”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării