main logo
348

Expert în energetică: Tarifele la gazele naturale ar trebui ajustate

Expertul în energetică Ion Preaşcă spune că anumite evoluții arată că ar trebui ajustate tarifele la gazele naturale.

Expert în energetică: Tarifele la gazele naturale ar trebui ajustateExpert în energetică: Tarifele la gazele naturale ar trebui ajustate

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, jurnalistul, întrebat despre scumpirea gazului importat din Rusia, a spus că anul trecut acesta s-a majorat cu aproape o treime, depășindu-se devierea de 5% inclusă în Metodologia de calculare a tarifelor la gazele naturale, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În opinia lui Ion Preaşcă, tariful pentru consumatori ar trebui ajustat treptat, ca să fie evitată situația din 2015, când a fost nevoie de o majorare bruscă și care a fost resimțită negativ de populație. 

Despre faptul că Moldovagaz încă n-a cerut majorarea tarifului pentru consumatori, deși de la 1 ianuarie are de înfruntat scumpirea importului, Ion Preaşcă a spus că Moldovagaz cumva este controlată, indirect, depinde de anumiți factori politici. Expertul mai crede că există acest factor nu doar la Moldovagaz, ci și la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Ion Preaşcă amintește că pe parcursul ultimilor ani au fost intervenții abuzive ale autorităților, care ar arăta că există o dependență politică din partea autorității de reglementare și chiar și a întreprinderii Moldovagaz față de anumiți factori politici. 

Ion Preaşcă a mai spus că mărimea tarifelor este argumentată destul de bine economic, dar există implicațiile politice la includerea anumitor costuri în tarife. Au fost perioade când se includeau costuri mai mari pentru serviciile de tranzit şi au fost scoase, eliminate, separate. 

La fel, și momentul când, spre exemplu, ANRE vineri adopta decizia de majorare a tarifelor și sâmbătă deja e în vigoare, fiind publicată și în Monitorul Oficial într-o ediție specială.

Potrivit expertului, majorarea tarifelor la gazele naturale este un factor sensibil și oricum va fi exploatat din punct de vedere politic la următoarele alegeri. 

Din aceste considerente, ANRE-ul este acel paratrăsnet care îi păzește pe politicieni. În opinia expertului, trebuie să ținem cont de faptul că după 1 aprilie scade consumul de gaze până aproape în luna octombrie și perioada de vară este poate cea mai bună pentru ajustarea tarifelor. Dar fiind faptul că vin alegerile locale, expertul crede că nu vor fi majorate tarifele până la scrutin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării