main logo
530

Expert: În ajun de alegeri crește brusc cererea de valută

Săptămâna trecută rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au continuat să se reducă cu încă 33 milioane dolari, iar de la începutul anului ele s-au micșorat deja cu 130 milioane dolari. Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță.

Expert: În ajun de alegeri crește brusc cererea de valută

Ioniță a scris într-o postare pe blogul său personal că aceste reduceri de rezerve au fost anticipate de experți încă în vară, întrucât în ajun de alegeri crește brusc cererea de valută, iar oferta rămâne relativ constantă, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

Potrivit lui Ioniță, această creștere de valută se explică prin câțiva factori, principalii fiind sporirea consumului populației și înclinația agenților economici spre valută înainte de alegeri.

Expertul a precizat că intervențiile puternicele ale BNM din acest an au schimbat trendul general și leul moldovenesc înregistrează deja a șaptea săptămână o apreciere substanțială față de coșul valutar euro și dolar. În această perioadă el s-a apreciat cu 1,3% față de coșul valutar euro și dolar.

În opinia experților, BNM trebuie să aibă o politică mai relaxată față de cursul valutar, să intervină mai prudent pe piața valutară și să asigure o stabilitate a cursului valutar, cu ușoare tendințe de depreciere, fapt care ar salva din rezervele valutare BNM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării