main logo
600

Expert-Grup: Reevaluarea modelului de reglementare a pieței produselor petroliere

Experții consideră necesară o reevaluare a modelului actual de reglementare a pieței produselor petroliere.

Expert-Grup: Reevaluarea modelului de reglementare a pieței petroliereFoto: moldpres.md

Potrivit acestora, în lipsa unui mediu concurențial adecvat și din cauza noului cadru de reglementare permisiv, suspiciunile asupra corectitudinii formării prețurilor vor persista. Concluziile se conțin într-un studiu prezentat joi, 11 iulie de Centrul analitic „Expert-grup”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Potrivit experților, noul format de temperare a prețurilor la produsele petroliere trebuie să satisfacă interesele minime ale tuturor părților implicate, fiind ancorat de perspectiva liberalizării totale a pieței date.

Vadim Gumene, director de program în cadrul „Expert-Grup” și autor al notei analitice, este de părere că prin aprobarea noii Metodologii s-a revenit la vechile principii de reglementare a pieței produselor petroliere, aplicate în perioada anilor 2007-2016

„Această soluție s-a dovedit a fi una neviabilă în timp, deoarece, de jure, aceasta avea drept scop menținerea unui nivel just al prețurilor care ar acoperi cheltuielile relevante, precum și o rată rezonabilă de rentabilitate. 

De facto, în contextul carențelor cadrului concurențial, dar și a unei metodologii permisive, rentabilitatea raportată a companiilor a fost chiar inferioară limitei admise, iar plafonarea acesteia la limita maximă de 10% era una absolut inutilă”, consideră expertul.

Un alt aspect analizat face referință la comparabilitatea prețurilor la produsele petroliere în Republica Moldova și UE, dar și calitatea acestora. 

„La prima vedere, o analiză comparativă indică asupra unor valori mai mici în raport cu prețurile practicare în UE, de doar 0,97Euro/litru pentru benzină și de 0,87 Euro/litru în cazul motorinei. 

Cu toate acestea, constatările nu sunt tocmai corecte, pentru că includ taxe și impozite aferente comercializării produselor petroliere, care diferă foarte mult de la o țară la alta. Astfel, în cazul excluderii TVA și accizelor, prețurile practicate în Republica Moldova sunt chiar puțin peste nivelul mediu european”, a spus Gumene.

Concomitent, experții susțin că este indispensabilă asigurarea calității produselor comercializate în conformitate cu standardele europene din domeniu prin asigurarea funcționalității noului sistem de monitorizare a calității, ce ar susține certitudinea în rândul consumatorilor, precum că prețul achitat reflectă pe deplin calitatea produsului procurat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării