main logo
427

Expert-Grup: La cât este estimat efectul net al DCFTA asupra exporturilor

Efectul net al Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) asupra exporturilor totale ale R. Moldova este estimat la circa 410 milioane de dolari SUA pentru perioada 2015-2017, constată Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE”.

Expert-Grup: La cât e estimat efectul net al DCFTA asupra exporturilorExpert-Grup: La cât e estimat efectul net al DCFTA asupra exporturilor

Experții mai estimează că în aceeași perioadă, exporturile totale spre piața UE au crescut aproape de două ori, cu circa 746 milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Prin urmare, jumătate din creșterea exporturilor în UE în anii 2015-2017 s-a datorat în exclusivitate DCFTA, „un efect destul de sesizabil” în condițiile în care estimarea are loc doar după patru ani de la formarea Zonei de Liber Schimb și care „confirmă în mod incontestabil beneficiile liberalizării comerțului cu spațiul comunitar”.

Ponderea UE în total exporturi moldovenești a crescut de la 53,3 la sută în 2014 la 65,8 la sută în 2017. Tendința respectivă a continuat și în 2018: după prima jumătate de an, exporturile în UE au crescut cu 38,1 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, piața europeană reprezentând 68,5 la sută din totalul exporturilor Moldovei. Este important de menționat că această evoluție a avut loc pe un fundal economic și politic destul de dificil, care a împiedicat o avansare și mai pronunțată a exporturilor în UE: criza politică, sancțiuni și restricții reciproce impuse de UE și Federația Rusă, aprecierea dolarului la bursele internaționale, condițiile climaterice nefavorabile și scăderea prețurilor internaționale la unele produse, apreciază economiștii.

Contrar temerilor privind impactul negativ al DCFTA asupra sectorului agroalimentar, cele mai mari beneficii în urma liberalizării comerțului cu UE au fost înregistrate în cazul exporturilor de produse agroalimentare, se arată în publicație. Deși inițial principalele temeri privind impactul Acordului de Liber Schimb vizau nivelul scăzut de competitivitate al acestora pe piața UE, autorii analizei constată faptul că „efectele acordului au fost mai mari pentru exporturile de agroalimentare (preponderent produsele oleaginoase și cerealiere) față de cele industriale”. Astfel, exporturile de produse agroalimentare au crescut tocmai cu 44 la sută, iar cele de produse industriale cu 11 la sută.

Aceste evoluții pot fi explicate de nivelul destul de înalt de liberalizare a comerțului cu produse industriale până la DCFTA, fapt ce a produs efecte marginale mai sesizabile asupra exporturilor de agroalimentare, dar și de reorientarea multor exportatori de pe piața CSI spre cea a UE.

„Expert-Grup” constată o anumită creștere a competitivității exportatorilor de agroalimentare pe piața UE. Astfel, a avut loc o creștere a ponderii exporturilor acestora în total exporturi spre UE de la circa 35 la sută în 2014 până la circa 40 la sută în 2017. Cele mai impresionante creșteri au fost înregistrate în România, care este și cea mai importantă piață de desfacere a Moldovei din lume, inclusiv UE. În plus, poate fi observată o reorientare a exporturilor din direcția țărilor CSI în UE, în special în cazul semințelor de floarea soarelui, vinului și fructelor. Această reorientare a fost datorată pe de o parte de restricțiile impuse de Federația Rusă, iar pe de altă parte de noile oportunități oferite de DCFTA.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au crescut cu 27,9 la sută, în nouă luni 2018, până la 1363,9 milioane de dolari SUA și au atins o cotă de 69,6 la sută în total exporturi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării