main logo
371

Expert-Grup: Costurile relaxării fiscale se vor ridica la 2,4 miliarde lei

Inițiativa guvernării privind relaxarea fiscală numai în 2018-2019 va implica costuri de circa 1,8 miliarde lei pentru bugetul asigurărilor sociale de stat și 600 milioane lei pentru bugetul de stat, susţine Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Expert-Grup.

Costurile relaxării fiscale se vor ridica la 2,4 miliarde lei

Acesta a menţionat în cadrul unei conferințe de presă de lansare a noii ediții a „Realității Economice” – radiografia trimestrială a economiei moldovenești că sunt şi alte iniţiative cu tentă electorală, precum Prima Casă, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

"Promovarea acestor inițiative într-un an în care a fost suspendată o bună parte din asistența financiară externă, iar deficitul bugetar ar putea depăși nivelul de 3% din PIB, supune economia națională, în perioada post-electorală la o serie de măsuri menite să compenseze pierderile respective, inclusiv austeritate bugetară, controale fiscale mai severe și/sau majorarea unor taxe/impozite.

În plus, pentru a acoperi deficitul bugetar, există probabilitatea ca Guvernul să sporească emisiunile de valori mobiliare de stat prin intermediul cărora se va împrumuta de la bănci. Drept urmare, se va înăspri competiția cu sectorul privat pentru resursele bancare, fapt ce va submina și mai mult activitatea investițională privată”, a declarat Adrian Lupuşor.

O altă constatare a studiului realizat de Expert-Grup este că în acest an creșterea economică "va fi compromisă și de condițiile climaterice, dar și întărirea leului moldovenesc, care s-a apreciat în perioada lunilor ianuarie-august, cu aproximativ 14.8%".

"Seceta va afecta culturile legumicole și cele de toamnă, dar și dinamica sectorului agricol, per ansamblu, iar fortificarea leului va afecta consumul gospodăriilor care primesc transferuri de peste hotare, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare in termeni reali a remiterilor. Aceste tendințe au fost confirmate și de evoluția Indicelui de Alertă Timpurie (IAT) – indicatorul agregat dezvoltat după metodologia Expert-Grup care anticipează tendințele economiei naționale", se arată în studiu.

Potrivit IAT, deși dinamica economică rămâne pozitivă, riscurile care ar putea periclita creșterea economică persistă, astfel încât creșterea economică va oscila în jur de 5% în 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării