main logo
341

Expert-Grup: Accesul facilitat pe piața UE duce la creșterea economiei

Unul dintre factorii esențiali care au permis în ultimii ani economiei să crească și să se diversifice este accesul facilitat pe piața europeană, se menționează în ”Raportul de Stare a Țării 2018”, prezentat astăzi de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova.

Expert-Grup: Accesul facilitat pe piața UE duce la creșterea economieiExpert-Grup: Accesul facilitat pe piața UE duce la creșterea economiei

Raportul a fost lansat în cadrul celei de-a șasea ediții a conferinței internaționale MACRO 2018, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

„La 4 ani de la semnarea Acordului de Asociere, datele statistice sugerează că expansiunea exporturilor cu destinația europeană practic a compensat integral pierderile suportate după instituirea embargoului comercial rusesc și declanșarea conflictului în Ucraina”, a menționat în cadrul conferinței Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”. El a adăugat că, mai mult decât atât, balanța comercială cu UE s-a îmbunătățit, iar exporturile s-au diversificat, în special, cele agroalimentare.

Totodată, experții constată că impactul net al Acordului de liber schimb este încă destul de modest „în raport cu potențialul său. Producătorii moldoveni au încă multe de făcut pentru a valorifica integral oportunitățile comerciale oferite de piața europeană”.

Unul dintre motivele pentru care producătorii autohtoni nu pot valorifica pe deplin oportunitățile oferite de acord îl constituie lipsa investițiilor. În perioada ultimilor 15 ani, insuficiența de investiții a influențat semnificativ dezvoltarea noilor capacități de producție, iar acestea în lanț, au limitat extinderea și diversificarea exporturilor. Deficitul cronic de resurse investiționale a rezultat și din incapacitatea băncilor de a-și exercita pe deplin funcția de acumulare a resurselor și alocare a acestora pentru finanțarea investițiilor productive, se arată în Raportul de Stare a Țării.

În calitate de soluții, experții propun revederea fundamentală a modelului de creștere economică a țării, prin extinderea și diversificarea exporturilor pe calea modernizării infrastructurii calității și implementarea standardele UE de securitate și calitate. Este important, consideră ei, ca și asociațiile de producători să se implice mai activ în promovarea Acordului de liber schimb, iar guvernul să renegocieze condițiile de acces pentru produsele agroalimentare autohtone care se confruntă cu bariere mult prea limitative pe piața UE, cum ar fi contingentele tarifare pentru unele produse.

Experții notează că este important ca relația comercială cu Rusia să fie eliberată de orice substrat politic și în pofida riscurilor, să fie continuate eforturile de negociere a unor acorduri adiționale de liber schimb cu China, Elveția, Canada, Israel și unele țări din Orientul Apropiat.

Potrivit Biroului Național de Statistică, ponderea exporturilor Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene au atins, după opt luni 2018, 69.3 la sută, față de 64.1 la sută, în aceeași perioadă a anului precedent. Livrările de mărfuri din Republica Moldova pe piața comunitară au crescut în opt luni 2018 cu 32.6 la sută și s-au ridicat la 1,2 miliarde de dolari SUA.

Pe de altă parte, exporturile de mărfuri către țările CSI s-au micșorat cu 6.7 la sută, iar ponderea acestora în exporturile Moldovei s-au diminuat la 15.8 la sută în opt luni ale acestui an, față de 20.9 la sută în ianuarie-august 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării