main logo
493

Expert-Grup: 2 din 3 euro câștigați în Moldova din export provin din UE

Aceste date au fost prezentate de către specialiștii centrului analitic independent la conferința dedicată celei de-a 4-a aniversări a DCFTA

Expert-Grup: 2 din 3 euro câștigați în Moldova din export provin din UEExpert-Grup: 2 din 3 euro câștigați în Moldova din export provin din UE

Din 2014, creșterea netă a exportului Moldovei a fost de 367 mln euro. Această creștere a dus la crearea a celor puțin 15 mii de noi locuri de muncă în țara noastră. În același timp, se estimează că, până în 2020, DCFTA va aduce la bugetul național 355 mln de euro prin taxe și impozite, ceea ce poate acoperi integral cheltuielile din sectorul de sănătate al Moldovei timp de un an, transmite Știri.md cu referire la InfoMarket.

La rândul său, șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a atras atenția că, în pofida unor rezultate destul de bune, totuși prevederile acordului au fost implementate parțial și există un mare potențial de creștere. Potrivit lui, obținând un nivel necesar al standardelor, va putea fi exportat un sortiment mai vast de mărfuri. Un element important în acest proces este continuarea reformelor și consolidarea independenței sistemului judecătoresc.

Amintim că Zona de comerț liber, aprofundat și atotcuprinzător (DCFTA) este un acord între UE și RM, orientat spre relații comerciale preferențiale, bazate pe condiții reciproc avantajoase, care oferă fiecărei părți acces mai avantajos pe piață, comparativ cu alți parteneri comerciali. Acordul are drept scop eliminarea taxelor vamale la import (și export, dacă sunt) în comerțul cu mărfuri dintre aceste părți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării