main logo
355

Expert: Fluxurile anuale ilicite de capital depășesc un miliard de dolari

Fluxurile anuale ilicite de capital în şi din Moldova depăşesc un miliard de dolari, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Fluxurile anuale ilicite de capital depășesc un miliard de dolari

Potrivit agenţiei infotag, el a menţionat în studiul său că "în ultimii 20 de ani, în şi din Moldova au circulat $15-20 mlrd. de capital ilicit, iar la calcularea sumei fluxurilor ilicite de bani nu s-a luat în calcul traficul de armament, droguri, fiinţe umane şi miliardul furat din sistemul bancar".

Expertul consideră că fluxurile ilegale de capital în Moldova se realizează prin patru scheme. Jumătate din sumă ($600-700 mil.) provine din importurile subevaluate. Toţi aceşti bani "ajung în economia tenebră a ţării şi sunt folosiţi pentru plata salariilor în plic, mită pentru funcţionarii publici".

"A doua schemă constă în scoaterea ilegală a banilor din ţară prin supraevaluarea importurilor. Anual, prin această schemă sunt scoşi din ţară $350-400 mil. Aceşti bani pleacă şi se opresc în zone off-shore. O parte din bani vin în ţară sub formă de "investiţii străine" din paradisurile fiscale. În această schemă participă activ şi companiile de stat şi în acest caz vorbim nu doar de evaziune fiscală, dar şi delapidarea banului public", a spus Ioniţă.

Potrivit lui, "a treia schemă, prin care ies din ţară $170-200 mil., este pusă în aplicare prin preţurile reduse la exporturi. De exemplu, o companie din Republica Moldova are un bun de $10 mil. şi-l vinde unei companii off-shore cu $5 mil., care îl vinde altei companii cu $10 mil., iar diferenţa rămâne pe conturile companiei din paradisul fiscal".

"A patra schemă se face prin exporturile la suprapreţ, prin care anual în Republica Moldova intră $80-100 mil. De regulă în această schemă sunt utilizate companiile agricole a căror valoare a producţiei este greu de estimat. Marfa la un preţ supraexagerat este vândută unei companii off-shore, care apoi la preţ normal vinde marfa unei cumpărător real. Iar supra suma plătită nu este altceva decât mecanismul de a aduce "legal" prin tranzacţii de vânzare-cumpărare banii din off-shore. Aceşti bani pot proveni atât de la "otkaturi" pentru anumite servicii, cât şi de la suprapreţurile plătite de întreprinderile de stat pentru anumite mărfuri de import. Tot prin această schemă pot fi introduşi aparent legal banii din exterior destinaţi finanţării diverselor partide politice", susţine economistul.

În calculele sale el se bazează pe datele raportului organizaţiei americane "Global Financial Integrity". Ioniţă a menţionat că „autorităţile trebuie să colaboreze cu partenerii de dezvoltare pentru a reduce fenomenul ce riscă să distrugă economia Republicii Moldova" şi propune elaborarea unui mecanism pentru aducerea banilor în câmpul legal.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării