main logo
1315

Expert, după abrogarea legii miliardului: Să uităm de investiții străine

După ce legea care obliga cetățenii Republicii Moldova să întoarcă miliardul sustras din sistemul bancar a fost abrogată, expertul economic, Natan Garștea, susține că acest lucru va duce la instabilitate.

Expert, după abrogarea legii miliardului: Să uităm de investiții străineFoto: facebook.com

Totodată, acesta a explicat pe pași ce se va întâmpla mai departe odată cu aprobarea legii, transmite Știri.md.

"BNM se pomenește cu o gaură enormă în bilanțul său. Aceasta, să zicem delicat, va afecta încrederea tuturor străinilor pentru leul moldovenesc. Nu mă apuc de prorociri despre alte urmări, voi spune doar că asta nu este deloc bine. 

Ulterior, Guvernul urmează să acopere gaura respectivă, și o va face fix cum era făcut și acum – va emite Valori Mobiliare de Stat, pe suma pierderilor BNM, care vor fi transmise Băncii Naționale. 

Doar că ele vor fi emise la dobânzile de piață (acum dobânda e de cca. 6%, dar mi-i interesant cât va deveni rata imediat după aprobarea acestei legi)", spune Garștea.

La fel exertul afirmă că după ce s-a votat proiectul de lege care vine să anuleze așa-zisa „Lege a miliardului”, țara noastră poate să uite de investiții de peste hotare.

"Până se va realiza aceasta, că tot nu va fi azi-mâine, așa ceva trebuie prevăzut în buget, putem să uităm de investiții normale de peste hotare. Și asta acum, în plină pandemie, urmările căreia abia urmează să fie resimțite.

Uneori în multe discuții această datorie este amestecată cu recuperarea miliardului. Aceste două procese sunt separate, deși evident că recuperarea miliardului ar rezolva problema emisiei celea de bani pentru credite. 

Formarea datoriei de stat și achitarea ei e un proces tehnic, ce ține de echilibrul monetar și puterea leului. 

Presiunea ar trebui pusă anume pe procesul de recuperare a miliardului (și pedepsirea vinovaților, dar asta deja nu ține de componenta financiară). Recuperăm banii – închidem și problema cu datoria de stat", a conchis pe Facebook Natan Garștea.

Știri.md amintește că legea care obliga cetățenii Republicii Moldova să întoarcă miliardul sustras din sistemul bancar a fost abrogată. Pentru anularea ”legii miliardului” au votat 56 de deputați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării