main logo
300

Expert din Moldova spune de ce depinde majorarea salariilor pe termen lung

Salariul mediu nominal brut a crescut în primul trimestru al anului curent cu 17,2% față de aceeași perioadă a anului precedent și a constituit 6 923 de lei, arată datele Biroului Național de Statistică.

Expert din țară spune de ce depinde majorarea salariilor pe termen lungFoto: Ipn.md

Solicitat de IPN, Iurie Morcotîlo, expert economic la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, a declarat că pe termen scurt salariile vor continua să crească, însă pe termen mediu și lung, fenomenul majorării este o provocare ce depinde de creșterea productivității muncii, transmite Știri.md.

Potrivit expertului, în Moldova, în ultimii ani, productivitatea era mai lentă decât creșterea salariilor și acest fapt reprezintă o provocare pe termen mediu și lung pentru angajați. În opinia sa, dacă nu vor fi identificate soluții pentru a spori productivitatea, creșterea temporară sau impresionantă a lefurilor va fi de scurtă durată și o să revină la tendința medie de 3-4% pe an în termeni reali, sau 5-6% în termeni nominali.

Datele BNS mai arată că, în sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar a crescut cu 26,5%, însumând 6 842 de lei, iar în sectorul economic cu 13,9% și a constituit 6 954 de lei. Iurie Morcotîlo, susține că salariile au început să crească încă de la începutul anului 2018 și că fenomenul s-ar putea datora, creșterii economice, reformei fiscale, dar și reformei salariale inițiate la finele anului trecut.

Expertul economic menționează că, raportat la țările din regiune, salariile din Moldova sunt mici și mulți oameni ar putea spune că această creștere salarială nu se reflectă asupra lor. „Mulți iau decizia de a se încadra în câmpul muncii în Moldova sau de a merge peste hotare comparând salariile din Moldova și țările din regiune. Chiar dacă în ultima perioadă cresc salariile, evident că ele rămân cu mult în urmă din țările din regiune. De aceea mulți percep că salariile sunt mici”, spune expertul.

Un factor care diminuează impactul majorării salariului, în opinai expertului, este faptul că veniturile pot fi neuniforme pe diferite categorii de angajați. Iurie Morcotîlo spune că unul din factorii introduși odată cu reforma fiscală a fost impozitul unic pe venit la persoane fizice care nu mai este raportat la salariu. Respectiv, persoanele care au salarii mai mari au avut de câștigat. „În Moldova ponderea celor cu salarii mai mici este mai mare, evident că ei au fost mai puțin atinși de creșterea salariilor decât cei cu salariile peste medie”, a mai spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării