main logo
503

Expert, despre cum se manifestă situația bancară în luna iulie

Creşterea profitului, atenţia acordată persoanelor fizice, posibilitatea de a evita riscurile - astfel vede situaţia din sectorul bancar analistul centrului Expert-Grup, Dumitru Pîntea, în urma analizei rezultatelor din prima jumătate a anului.

Expert, despre cum se manifestă situația bancară în luna iulieFoto: bnm.md

Potrivit Infotag, în studiul său, el menţionează că "principalele tendinţe ale sistemului financiar se caracterizează atât prin ritmul de creştere a indicatorilor financiari, cât şi prin intensificarea reformelor care vizează consolidarea mecanismelor de supraveghere şi reglementare", transmite Știri.md.

"Atât la nivel agregat, cât şi la nivel individual, sectorul bancar continuă acumularea de profit. Astfel, în primele şase luni, băncile au acumulat profit în sumă de 1,15 mlrd. lei, cu aproximativ 270 mil. lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Creditarea accelerează pe toate segmentele, atât persoane fizice/juridice, cât şi lei/valută. La sfârşitul lunii iunie, soldul total al creditelor înregistrează o valoare de o aproximativ 38,8 mlrd. lei, în creştere cu circa 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Creşterea stocului de credite este susţinută în special de persoanele fizice (creştere de peste 35%) în timp ce agenţii economici se arată în continuare precauţi în ceea ce priveşte procesul investiţional şi finanţarea bancară (cre&#351 ;tere de doar 9%)", a menţionat expertul.

Potrivit lui, "ameliorarea indicatorilor financiari şi prudenţiali determină o schimbare a modelului de afaceri pentru majoritatea băncilor, care îşi orientează atenţia către categoria de clienţi persoane fizice, aceştia fiind cei mai responsabili clienţi când e vorba de plată".

"Calitatea activelor continuă să se amelioreze pe fondul reducerii volumului de credite neperformante şi creşterii volumului celor noi acordate. 

Rata creditelor neperformante înregistrează un nivel de aproximativ 10,6%, cu oscilaţii între 4,8% şi 26%, în funcţie de bancă. Totodată, volumul de fonduri proprii rămâne suficient de consistent pentru a acoperi eventuale şocuri neprevăzute", consideră expertul. 

Potrivit clasamentului tradiţional al activităţii bancare, întocmit de Expert-Grup, la sfârşit de iunie în topul celor mai bune bănci au intrat băncile sistemice Moldova-Agroindbank, Moldindconbank şi Mobiasbancă. 

Acestora le revin circa 74% din profitul acumulat la nivel de sector şi 63% din volumul total al activelor bancare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării