main logo
3039

Expert: Criza energetică din R. Moldova, scenariu a două companii rusești

Criza din sectorul energetic în Republica Moldova ar fi creată în mod intenționat, printr-un scenariu pus la punct de către 2 companii rusești și anume: SA „Gazprom” și „Inter RAO”, care controlează Centrala de la Cuciurgan.

Expert: Criza energetică din Moldova, scenariu a două companii rusești

O asemenea opinie a fost expusă de către expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Potrivit lui, cei de la Gazprom ar face presiuni asupra noii guvernări de la Chișinău.

„Din ceea ce vedem noi, de fapt, este un scenariu coordonat dintre Gazprom și Inter RAO, cei care controlează Centrala Termoelectrică Moldovenească.  

De la 1 octombrie, Centrala a trecut pe cărbune. Asta înseamnă că ei, în luna septembrie trebuiau să comande acest cărbune, să-l aducă, să-l depoziteze și să fie pregătiți să treacă de la gaz la cărbune. 

În același timp, de la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la prețurile speculative, prețurile spot, pe când noi, timp de 14 ani am avut un contract cu prețuri de termen lung, legate cu prețul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situație. […]

Gazprom vrea acum să ne îngenuncheze și să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid pro-rus și noi în continuare depindem de ei”, a declarat Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul Jurnal TV.

Menționăm că, miercuri seara, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre faptul că a fost instituită Starea de Alertă în sectorul de gaze naturale. 

În acest sens, a început folosirea păcurii din rezervele de stat, pentru a reduce volumul de gaz de la Termoelectrica.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării