main logo
1817

Expert: Creștere fără precedent la exporturile moldovenești

Exporturile moldovenești au crescut cu 72% în prima jumătate a anului curent, față de perioada similară din anul trecut. Astfel, Moldova a exportat bunuri în valoare de 2,3 miliarde de dolari.

Expert: Creștere fără precedent la exporturile moldoveneștiFoto: Imagine simbol

Creșterea respectivă este una fără precedent pentru Republica Moldova, susține expertul economic Veaceslav Ioniță, recordul anterior fiind stabilit în 2011, când s-a înregistrat o creștere de 37%, transmite Știri.md.

În valori anuale, exporturile pentru prima dată au trecut de 4 miliarde de dolari și au ajuns la 4,1 miliarde de dolari. 

Ioniță menționează că creșterea este determinată de trei factori de bază.

"Primul factor este războiul din Ucraina, care a dus la creșterea reexporturilor de mărfuri moldovenești, dar cel mai importat este reexportul de bunuri spre Ucraina. Cel mai clar acest fenomen poate fi observat în privința produselor petroliere. Moldova anual exporta produse petroliere în valoare de 10-20 de milioane USD. În trimestrul II din 2022, exporturile au crescut de 50 de ori până la 190 de milioane USD într-un singur trimestru. Dacă lucrurile vor continua în același ritm, avem toate șansele ca produsele petroliere în 2022 să devină principalul produs de export al Moldovei", spune expertul.


"Al doilea factor este producția agricolă, care a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere de când se duce evidența, adică minimum 70 de ani. Din graficul de mai jos putem observa că exporturile moldovenești au început a crește puternic încă din trimestrul IV din 2021, provocat de creșterea exporturilor de cereale, floarea-soarelui și alte produse agricole. De fapt, producția agricolă este principalul și aproape unicul factor intern care a determinat creșterea exporturilor moldovenești", explică Ioniță.


"Al treilea factor sunt vânzările din stânga Nistrului. O parte din producătorii din stânga Nistrului, în special producătorii agricoli, întâmpină dificultăți în exportul de produse pe căile tradiționale, prin Ucraina. Drept consecință, o parte considerabilă a mărfurilor produse în stânga Nistrului în prezent sunt exportate ca mărfuri moldovenești, ceea ce este și corect. Serviciul Vamal al Republicii Moldova dispune de datele necesare și poate să aducă mai multă lumină privind volumul mărfurilor din stânga Nistrului, care sunt în prezent exportate ca mărfuri moldovenești", se arată în analiza expertului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării