main logo
700

Expert: Cererea mai mare din partea persoanelor fizice stimulează creditarea

După o cădere continuă de peste trei ani, în prezent asistăm la o înviorare ușoară a procesului de creditare din partea băncilor comerciale, determinată de creșterea împrumuturilor persoanelor fizice și a sectorului agricol, scrie pe blogul său expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță,

Expert: Împrumuturile oferite persoanelor fizice stimulează creditarea

Potrivit economistului, în luna august portofoliul de credite a depășit nivelul anului 2017, ceea ce indică că după o cădere de peste trei ani în 2018 începe recuperarea portofoliului pierdut în această perioadă, informează Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Datorită faptului că creditarea persoanelor fizice „crește mult mai rapid decât am anticipat, până la finele anului portofoliul de credite din sistemul bancar cel mai probabil va depăși 35,2 miliarde lei, cea ce ne permite să spunem că în 2018 va fi recuperată căderea din ultimii doi ani, însă mai este mult până la nivelul anului 2014”, afirmă Ioniță.

În februarie 2018 portofoliul de credite din sistemul bancar a atins nivelul minim de 32,1 miliarde lei sau cu 15,9 miliarde mai puțin decât maxima din octombrie 2014. Această cădere s-a datorat exclusiv reducerii portofoliului de credite acordat persoanelor juridice. În toată această perioadă băncile și-au majorat portofoliul de credite oferite persoanelor fizice, care au crescut de la 5,8 miliarde în octombrie 2014 la 9,1 miliarde lei în august 2018.

Persoanele fizice au diminuat din impactul căderii creditării persoanelor juridice și drept consecință în prezent cota împrumuturilor oferite persoanelor fizice de către sistemul bancar a crescut de la 11,3% în 2014 la 26,9% în august 2018 și va continua să crească pe tot parcursul acestui an, constată economistul Veaceslav Ioniță.

Creșterea portofoliului de credite cu 1,7 miliarde lei în acest an se datorează majorării creditelor oferite persoanelor fizice cu 1,37 miliarde lei și persoanelor juridice cu 330 milioane lei. Aproape 70 la sută din această creștere s-a produs în vara acestui an, când portofoliul de credite s-a majorat cu 1,15 miliarde.

Principalele domenii de creștere a portofoliului de credite sunt: creditele de consum 700 milioane lei, imobiliare 590 milioane lei, agricultura 391 milioane lei, care împreună au asigurat o creștere de aproape 1,7 miliarde lei.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi în monedă naţională, acordate de băncile moldoveneşti, a coborât în luna august 2018 la un nou minim istoric, de 8,45 la sută anual, față 9,76 la sută în perioada similară a anului precedent. Este a patra lună consecutiv când rata dobânzii la finanțările în monedă națională se menține sub 9 la sută, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării