main logo
706

Eurodeputat: Transgaz va ajuta la reducerea dependenței de gazul rusesc

Achiziționarea întreprinderii de stat Moldvestransgaz de către compania românească Transgaz este o decizie foarte bună, întrucât ea permite reducerea dependenței de gazul rusesc, a declarat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE).

Eurodeputat: Transgaz va ajuta la reducerea dependenței de gazul rusescEurodeputatul Marian-Jean Marinescu.

”Este foarte bine și am înțeles ca a avut efect imediat. După ce s-a făcut conectorul, Gazprom a scăzut prețul pentru Moldova. Este foarte importantă orice intrare în sistem care să reducă dependența de gazul rusesc”, a declarat eurodeputatul român, organizator în această săptămână a unui eveniment energetic important la care au participat comisarul european pentru energie și reprezentații instituțiilor și industriei de profil din România.

Marinescu a ținut să precizeze că Transgaz nu a cumpărat toată rețeaua din Moldova, ci doar interconectorul pe care compania moldovenească îl deținea, scrie caleaeuropeana.ro.

”Trebuie construită o conductă de la conector la Chișinău ca să intre în restul rețelei”, a opinat europarlamentarul.

Transgaz a depus o ofertă pe 28 decembrie 2017 pentru a cumpăra Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Potrivit companiei din România, lucrările de construcție a gazoductului urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2018 așa încât din 2019 Capitala Republicii Moldova ar putea să folosească gazul din România.

Conform Agenţiei Proprietăţii Publice din R. Moldova, preţul iniţial de vânzare a Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei moldoveneşti. Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.

Întreprinderea Vestmoldtransgaz a fost creată în 2014 şi avea în gestiune reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi prestarea de servicii de transport a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. În septembrie 2017, Ministerul Economiei şi Infrastructurii anunţa eliberarea unui certificat de urbanism pentru ca Vestmoldtransgaz să poată proiecta lucrări de construcţie pentru o conductă de transport de gaze naturale între Ungheni şi Chişinău.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării