main logo
1695

Eurodeputat: Moldova ar putea primi 100 milioane euro într-un an

Toate cele o sută de milioane de euro din partea Uniunii Europene ar putea ajunge în țara noastră în decurs de un an, dacă reformele vor înregistra evoluții pozitive.

Eurodeputat: Moldova ar putea primi 100 milioane euro într-un anFoto: google.com

De această părere este un membru al Parlamentului European, care, alături de alți colegi, se află în Republica Moldova, în cadrul unei vizite de lucru, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Deputații europeni s-au întâlnit cu primele persoane în stat, dar și cu liderii opoziției parlamentare. Asistența macro-financiară a fost suspendată după invalidarea alegerilor locale din Chișinău, pe fundalul mai multor derapaje democratice.

„Guvernul anterior nu a fost capabil în trei ani de zile să absoarbă nici măcar o singură tranșă. Dacă acest Guvern va fi lăsat să-și facă treaba, într-un an de zile, cred că va reuși să absoarbă toate cele trei tranșe”, Siegfried Mureșanu, Parlamentar European, fracțiunea PPE.

De această părere este Siegfried Mureșan, care, la fel ca partidul condus de Maia Sandu, face parte din familia PPE, ce a obținut cele mai mult mandate în noul Parlament European. 

Totuși, delegația europarlamentarilor a menționat importanța reformelor care trebuie duse la bun sfârșit în domeniile – cheie.

„Este clar pentru noi că Republica Moldova are nevoie de reforme, cum ar fi cea din domeniul justiției, depolitizarea administrației și de o reformă electorală conform recomandărilor OSCE/ODIHR”, Heidi Hautala, șefa delegației, Parlamentară Europeană, fracțiunea Verzilor.

De partea cealaltă, Maia Sandu a solicitat ajutor de la europeni în lupta cu spălarea banilor și combaterea corupției.

„Am exprimat solicitările noastre de ajutor pentru a investiga furturile majore cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii ani, dar și spălările de bani despre care știm cu toții”, Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova.

Parlamentarii europeni le-au mai transmis celor care se află la guvernare că vor să vadă un dialog veritabil între noua conducere a Republicii Moldova și opoziție, dar și între toate partidele ce au acces în Parlament. 

Delegația formată din patru eurodeputați, ce reprezintă și alte partide mari europene, s-a întâlnit astăzi și cu președintele Igor Dodon. 

Șeful statului i-a asigurat că acordul semnat cu UE va fi respectat. Eurodeputații au discutat și cu Pavel Filip, în calitate de președintele fracțiunii PD. 

Parlamentarii democrați au precizat că vor face opoziţie activă și că îşi doresc o atitudine echilibrată şi corectă din partea guvernării, nu una bazată pe emoţii şi răzbunare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării