main logo
4727

Energocom împrumută SA Moldovagaz peste un miliard de lei. Ce pune în gaj

SA „Energocom” împrumută SA ,,Moldovagaz” bani pentru a putea achita integral către Gazprom consumul de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie. O asemenea decizie a fost luată în această seară, 19 octombrie de către Comisiei Situații Excepționale (CSE), anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Energocom împrumută SA Moldovagaz un miliard de lei. Ce pune în gajColaj: Știri.md

Potrivit lui Spînu, creditul este acordat fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora, în următoarele condiții obligatorii:

  • Suma împrumutului: 1 050 milioane lei
  • Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
  • Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
  • Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);

Conform deciziei, garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii este gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Acestă decizie va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a explicat Spînu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării