main logo
615

Economiști: Scumpirile recente sunt cauzate de proasta guvernare

Scumpirile din ultima perioadă de pe piața agroalimentară, dar și a combustibilului sunt cauzate de proasta guvernare, consideră unii experți.

Economiști: Scumpirile recente sunt cauzate de proasta guvernare

Economiștii cred că majorările de prețuri vor continua la unele produse, iar o altă cauză a scumpirilor ar fi economia nefuncțională, transmite Știri.md cu referire la Radiochișinău.md.

Economiștii consideră că anul trecut, autoritățile au ținut în frâu prețurile din Republica Moldova în mod artificial: rata inflației a fost mică, leul s-a apreciat în raport cu valuta internațională. 

Expertul economic Viorel Gârbu crede că în anul 2019-2020 prețurile vor crește destul de repede și va avea loc o așa-zisă reechilibrare a economiei:

„Cauza principală este actul de guvernare de proastă calitate și simulare a tot ce înseamnă prosperitate și performanță în Republica Moldova. Economia de anul trecut poate fi comparată cu un arc, care a fost ținut întins sub acțiunea autorităților, astfel că prețurile nu se formau în mod firesc. Executivul trebuia în orice condiții să demonstreze performanță și schimbări cantitative care s-au produs în R.Moldova. Multe schimbări au fost simulate: situația tarifelor, prețuri reglementate care au fost ținute stagnate, nu au înregistrat creșteri firești anul trecut și acum trebuie să recuperăm. Autoritățile în prezent nu au nici un interes să mențină aceeași stare a lucrurilor”.

În perioada următoare vor scădea prețurile la produsele agricole, spune expertul economic Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”, însă nu la cele petroliere, întrucât ele nu ar fi reglementate corect:

„Toate aceste scumpiri pe care le avem în prezent nu ar fi o problemă, dacă am fi siguri că avem economie de piață funcțională și dacă prețurile pe care le avem sunt corecte. Evident, la produsele agricole prețurile vor scădea pentru că vine vara și în această perioadă avea scădere puternică a prețurilor la aceste produse. Noi considerăm ca ANRE să se ocupe de piața produselor petroliere, noi am insistat de ca de ea să se ocupe Consiliul Concurenței. Rămân foarte sceptic la calitatea reglementării în domeniul asigurării concurenței. Piața produselor petroliere va avea încă un handicap de concurență cel puțin 2-3 ani de zile”.

Banca Națională a Moldovei a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 5,1 la sută. Potrivit guvernatorului Octavian Armașu, în 2019 se estimează că prețurile la produsele petroliere vor crește cu 15%, ar la gazele naturale – cu 6%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării