main logo
392

Economist: Rata de bază a BNM nu are influență cardinală în creditare

Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu a modificat rata de bază din noiembrie 2020, menţinându-o la un nivel stabilit de 2,65%.

Economist: Rata de bază a BNM nu are influență cardinală în creditare

Într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Infotag, economistul Galina Şelari a spus că, în opinia sa, indicatorul ratei de bază în Moldova "nu are un impact cardinal asupra procesului de împrumuturi către sectorul real al economiei", transmite Știri.md.

"Consider că în Moldova acest lucru se datorează comportamentului global al afacerilor şi al populaţiei, care depinde direct de ceea ce se întâmplă în ţară.

Atunci când o persoană juridică sau o persoană fizică încearcă să obţină un împrumut de la o bancă, în primul rând, se confruntă cu problema încrederii în menţinerea unei situaţii stabile pe piaţă, precum şi cu posibilităţile de rambursare a fondurilor împrumutate", a explicat economistul.

Potrivit acesteia, în prezent, încrederea în autorităţi este la un nivel scăzut, ceea ce nu oferă speranţă în viitor.

"Beneficiarii împrumuturilor nu sunt destul de încrezuţi că vor putea să le returneze şi chiar să câştige în acelaşi timp. 

Din acest motiv, nu remarcăm o creştere semnificativă a împrumuturilor către economie, în pofida ratei de bază destul de scăzute, care depăşeşte în continuare rata inflaţiei din ţară", a spus Şelari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării