13 aug, 2019 12:36
246
0
Economist: Exporturile moldovenești au înregistrat 0% creștere în ultimul an
13 aug, 2019 12:36
246
0

În ultimul an, exporturile Republicii Moldova s-au plafonat la nivelul de 2.750 milioane dolari, creșterea înregistrată fiind de 0%.

Foto: știri.md

Opinia aparține economistului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță care, într-o postare pe blogul personal precizează că, după criza din 2014, creșterea exporturilor a fost asigurată de 5 ramuri de bază, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Pentru a fi asigurată o creștere a exporturilor, Veaceslav Ioniță are două recomandări care, în opinia lui, ar trebui implementate urgent de autorități.

În primul rând, economistul consideră că trebuie deblocate și demonopolizate exporturilor de grăunțoase.

„În opinia mea, cel mai mare potențial de creștere a exporturilor moldovenești o are producția de cereale și oleaginoase, însă obstacolul de bază este capacitatea redusă de export. Problema numărul unu a fermierilor nu este producția agricolă, dar dificultățile enorme la export”, scrie economistul. Veaceslav Ioniță consideră că logistica actuală și monopolizarea exporturilor a creat blocaje pe piață.

Un al doilea pas necesar, în opinia economistului, este consolidarea Zonelor Economice Libere în atragerea investițiilor străine în industrie.

În opt ani, investițiile în industrie prin Zonele Libere au fost de 280 de milioane USD, s-au creat peste 18 mii locuri de muncă. Or, în prezent ZEL-urile asigură 11%  din totalul exporturilor moldovenești”, scrie economistul.

Veaceslav Ioniță consideră că ZEL-urile trebuie să devină un centru de inovare și dezvoltare industrială, iar pentru aceasta este necesar de crescut capacitatea lor de atragere a investițiilor.

Veaceslav Ioniță consideră oportună comasarea ZEL-urilor, care va duce la creșterea potențialului lor de atragere a investițiilor.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter