main logo
606

Economia regiunii separatiste va înregistra o scădere de 17-20%

Așa-zisul guvern al regiunii transnistrene a inițiat o revizuire a bugetului și prognozelor privind evoluția economiei în acest an și estimează o prăbușire cu 17-20%, după creșterea economică de circa 40% din 2021.

Economia regiunii separatiste va înregistra o scădere de 17-20%Foto: rombadconstruct.ro

În cadrul unei ședințe convocate de liderul autoproclamatei republici nistrene, șeful executivului local Alexandr Martynov a relatat despre problemele apărute ca urmare a războiului din Ucraina: de la blocajele în relațiile comerciale externe, la modificarea logisticii livrărilor de import și export și reducerea producției, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.

Martynov a menționat că, deși după patru luni încasările la buget sunt în concordanță cu indicatorii planificați, este necesară revizuirea bugetului local, pentru că estimările arată că vor fi ratate venituri de aproape 590 milioane de așa zise ruble transnistrene (circa 36 milioane de dolari).

Potrivit șefului executivului, revizuirea programelor de dezvoltare va face posibilă economisirea a aproximativ 642 de milioane de ruble pentru a acoperi deficitele de venit și ar permite autoritățillor să își îndeplinească toate obligațiile sociale.

Autoritățile de la Tiraspol susțin că au elaborat și discutat cu mediul de afaceri un amplu program anticriză, care urmează a fi examinat și adoptat pe 18 mai de către sovietul suprem al regiunii.

Datele publicate de autoritățile de la Tiraspol arată că, deși în primele patru luni exporturile au crescut cu circa 6% față de aceeași perioadă a anului 2021, deficitul comercial s-a triplat.

Totodată, exporturile de metale au scăzut în aceeași perioadă cu circa 27%, ca urmare a staționării în lunile martie-aprilie a Uzinei Metalurgice de la Râbnița, cel mai important exportator din regiune.

În plus, o serie de întreprinderi din regiune, care livrau producție industrială în Rusia, sunt acum în imposibilitate de a face exporturi pe această piață.

Datele autorităților de la Tioraspol relevă că anul trecut produsul intern brut al regiunii a crescut cu peste 40% și a constituit circa 1,2 miliarde de dolari. Adică este de 10 ori mai puțin ca cel al Republicii Moldova.

Salariul mediu în regiune a fost în 2021 de aproximativ 5.900 de lei pe lună, cu peste 50% mai mic decât salariul mediu din Republica Moldova.

Este adevărat locuitorii din regiune beneficiază de gaze la tarife de 10 ori mai ieftine. Asta, pentru că regiunea nu achită pentru gazele livrate de Gazprom.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării