main logo
455

E-Factura devine obligatorie de la 1 iulie la contractele de achiziţii

Începând cu 1 iulie 2019, la efectuarea livrărilor în cadrul contractelor de achiziții publice apare obligația de utilizare a e-Facturii, anunţă Serviciul Fiscal de Stat.

E-Factura devine obligatorie de la 1 iulie la contractele de achiziţii

Această obligaţie este prevăzută de alin.(12) al art.117 din Codul fiscal, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel, la efectuarea livrărilor impozabile cu TVA în cadrul achiziţiilor publice pe teritoriul ţării, subiecții impozabili sunt obligați să prezinte cumpărătorului (beneficiarului) pentru livrarea respectivă factura fiscală electronică (e-factura).

Prevederile în cauză nu se aplică pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicaţii electronice şi serviciile comunale.

Când survine obligaţia de a emite e-factura

Serviciul Fiscal de Stat atenționează entitățile înregistrate ca plătitori a TVA asupra următoarelor condiții, la îndeplinirea cărora survine obligația de emitere a facturii fiscale în format electronic în adresa cumpărătorilor/beneficiarilor:

-bunurile/serviciile livrate reprezintă obiecte impozabile cu TVA;

-bunurile/serviciile sînt livrate de către entitățile ce dețin satut de plătitor a taxei pe valoarea adăugată;

-livrarea bunurilor/serviciilor are loc în cadrul achizițiilor publice, cadrul legal al cărora este prevăzut prin Legea nr.131/2015 privind achizițiile publice și Regulamentul achiziţiilor publice de valoare mică, aprobat de Guvern prin Hotărîrea „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la achiziţiile publice de valoare mică” nr.665 din 27.05.2016;

-livrarea bunurilor/serviciilor are loc începînd cu 1 iulie 2019 (indiferent de faptul în ce perioadă a fost încheiat contractul de achiziții publice).

Conform punctul 7 din Regulamentul cu privire la sistemul informaţional automatizat de creare şi circulaţie a facturilor fiscale electronice „E-Factura”, aprobat prin Ordinul Serviciului Fiscal de Stat nr.562 din 04.04.2014 (Monitorul Oficial nr.99-102 din 25.04.2014) contribuabilii pot alege rolurile în care aceştia se vor manifesta în sistem în raport cu terţii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării