main logo
770

Drumuri bune: Fostul Guvern amână startul proiectului lui Plahotniuc

Zeci de licitații pentru lucrările de reparație și întreținere a drumurilor în valoare de circa un miliard de lei au fost anulate din motive banale, spun surse din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și Administrației de Stat a Drumurilor (ASD).

Drumuri bune: Guvernul Filip amână startul proiectului lui PlahotniucFoto: Știri.md

Ultima licitație anulată a fost chiar ieri, 11 iunie, pentru lucrări de reparație periodică a drumurilor locale, comunale și străzi din raionul Șoldănești estimate la 37,4 milioane lei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cele trei oferte depuse de companii mari precum Genesis Internațional, Irinda Prim si Rutador au fost declarate neconforme cu prevederile legale. La fel ca și în cazul altor licitații.

Licitaţii anulate pe bandă rulantă

La serviciul licitaţii din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) ne-au recomandat să urmărim portalul MTender, atât în cazul ultimei dar și altor licitaţii.

"Acolo este dată toată informaţia referitor la motivele anulării acestor licitaţii, inclusiv documentele cu argumentarea comisiei de licitaţie", a afirmat oficialul. 

O verificare pe MTender nu a dat rezultat. Şi acolo scrie doar că ofertă a fost respinsă sub aspectul "(ne)Respectarea prevederilor legale", însă nicun document nu este anexat pentru a dovedi faptul.

Tot acelaşi angajat de la ASD ne-a sfătuit să urmărim în continuare paginile Agenţiei Achiziţii Publice pentru a afla cum decurg licitaţiile pentru Drumuri Bune.

Unde-s banii?

De fapt, la buget nu sunt bani suficienți pentru toate lucrările prevăzute și e nevoie de revizuit proiectele și costurile, dar nu are cine își asuma răspunderea pentru rectificarea pe toate raioanele și localitățile, spune o sursă din cadrul Ministerului, Economiei. 

Cu toate acestea ieri, fostul premier Pavel Filip a spus că autoritățile publice locale nu vor avea greutăți financiare în acordarea salariilor pentru bugetari și a promis că și „proiectele pornite - tot la timp vor fi executate”. 

De notat că atât fostul premier Pavel Filip, cât și fostul ministru al Economiei Chiril Gaburici au promis încă la finele anului trecut că Programul Drumuri Bune 2 va începe în acest an mai devreme decât a fost în 2018. Anul trecut același lucrările fuseseră inițiate încă la începutul lunii mai.

În acest an, chiar dacă s-ar semna contractele în iunie, lucrările vor începe abia în luna iulie.

În cadrul Programului, în acest an se planifică a fi construiți circa 2.600 km de drum, cu o mie mai mult decât anul trecut. În acest scop, a fost prevăzut un buget de peste 2,7 miliarde de lei.

O anchetă Mold-street.com a arătat că și în acest an unele raioane au fost favorizate. De exemplu, primăriilor din raionul Nisporeni, de unde este originar liderul democrat Vladimir Plahotniuc, le-au fost alocate circa 85 de milioane de lei, cu 20% mai mult decât în 2018, sau de două ori și ceva mai mult decât pentru raionul Briceni, care are o populație cu 10% mai mare. Anul trecut a fost aceeași poveste.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării