main logo
381

Două licee din Moldova vor fi eficientizate energetic cu sprijinul UE

Două licee teoretice din centrul ţării, cel din satul Holercani, raionul Dubăsari, şi „Alexei Mateevici” din oraşul Şoldăneşti, vor fi eficientizate energetic cu susţinerea Uniunii Europene.

Două licee din Moldova vor fi eficientizate energetic cu sprijinul UE

Conform unui proiect, prezentat ieri la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), aceste două instituţii vor beneficia şi de amenajarea teritoriului, renovarea acoperișului şi a blocurilor sanitare, montarea sistemului de panouri fotovoltaice, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

La şedinţă au participat reprezentanții companiei de proiectare, experți în domeniul eficienței energetice contractați de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), managerii locali de proiect, beneficiarii, directorii celor două licee, precum și specialişti GIZ, care au audiat prezentarea proiectului tehnic cu descrierea compartimentelor principale elaborate în cadrul acestei etape.

Asistenţa a supus discuțiilor fiecare compartiment, punctând importanța detaliilor la această fază de implementare a proiectelor. Compartimentul sistemului de ventilare a fost cel mai intens abordat, dat fiind faptul că acesta va asigura confortul și aerul proaspăt, condiţii foarte necesare elevilor. De asemenea, s-a discutat cu privire la asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în incinta liceelor, aceasta fiind o condiție obligatorie a proiectelor.

Valoarea contractului de prestare a serviciilor privind elaborarea proiectului tehnic pentru liceul din Holercani se estimează la 500 000 lei, iar pentru cel din  Șoldănești - la  peste un milion de lei.

În septembrie 2018 au fost încheiate contracte în domeniul creșterii eficienței energetice pentru  patru licee din Regiunea Centru: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din municipiul Ungheni, Liceul Teoretic „Ion Vatamanu" din orașul Strășeni, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici" din orașul Șoldănești și Liceul Teoretic Holercani.  

Banii pentru realizarea acestor proiecte sunt oferiți de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării