main logo
1560

Dosarul Țurcan: Moldoveanca voia să vândă României centrala Cuciurgan

Detalii noi în cazul Carinei Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia. Potrivit ziarului Moskovskii Komsomoleț, ea ar fi dorit să vândă României Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.

Dosarul Țurcan: Moldoveanca voia să vândă României centrala Cuciurgan

Informația reiese din convorbirile telefonice ale fostei șefe a Consiliului de administrare a companiei Inter RAO, care deține centrala din regiunea transnistreană, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Potrivit presei ruse, care face referire la scurgerile de informații din anchetă, Țurcan a scăzut intenționat productivitatea centralei pentru a o vinde mai ușor investitorilor români. 

Astfel, compania folosea doar unul dintre cele patru turbine și nu producea energie electrică, ci doar o transfera pe cea din Ucraina și Rusia spre export.

Moskovskii Komsomoleț a publicat o convorbire telefonică dintre Țurcan și un presupus agent al serviciilor secrete românești, în care cei doi discută despre vânzarea unor active și despre sporirea influenței unui acționar. 

Anterior, Ţurcan a fost acuzată de spionaj în favoarea României, dar și de relații cu serviciile speciale din Moldova. Învinuita neagă orice acuzaţie, calificându-le absurde şi susţine că nu cunoştea pe nimeni din serviciile secrete străine.

Carina Ţurcan a fost reţinută în data de 14 iunie, iar cinci zile mai târziu, instanţa a decis menţinerea în arest preventiv până în 13 august. 

Ea deţine cetăţenie rusă şi română, iar la cea moldovenească a renunţat. Riscă până la 20 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea altui stat. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării