main logo
1472

Dosarul miliardului: Episodul Greceanîi şi Mormântul martirilor Unirii

La marginea orășelului Vatra, la o distanță de circa 12 km de la Chișinău, lângă un depozit de produse fitosanitare, se află mormântul la trei militari români.

Dosarul miliardului: Episodul Greceanîi şi Mormântul martirilor Unirii

Aceștia au fost împușcați de bolșevici în ianuarie 1918, cu puțin timp înainte de a fi votată unirea Basarabiei cu România. Mormântul și monumentul de granit, care s-au păstrat ca prin minune timp de 100 de ani, se află pe teritoriul îngrădit al unei firme, unde a fost amenajat un depozit de produse fitosanitare. Mormântul a ajuns în „proprietate privată” cu ajutorul lui Alexei Greceanîi, soțul președintei PSRM, Zinaida Greceanîi, în perioada când aceasta se afla la șefia Guvernului, transmite Ştiri.md cu referire la CrimeMoldova.

mormânt.png

Mormântul a fost descoperit câțiva ani în urmă. Începând cu acest an, locul de odihnă a celor trei ostași români a început să fie vizitat de adepții mișcării unioniste. Monumentul a fost restabilit, iar mormântul este îngrijit.

soldat.jpg

Vizitele prea dese ale unioniștilor au început să-i cam deranjeze pe proprietarii terenului.

Arhivele arată că cei trei martiri făceau parte din regimentul de infanterie al generalului Broșteanu. Militarii veniseră de la Iași la solicitarea Sfatului Țării, pentru a apăra visteria de soldații ruși, care se retrăgeau.

În imediata apropiere se află și vechea gară Ghidighici, o construcție din a doua jumătate a secolului 19. Unii istorici susțin că în 1885 la această gară ar fi coborât din tren poetul Mihai Eminescu, ca să bea o cafea. 

constructie.jpg

În perioada sovietică, pe teritoriul respectiv se afla un depozit al Fabricii de Vinuri din Cojușna. De aici vinurile erau încărcate în vagoane și transportate în Rusia.

Mai multe voci susțin că terenul și construcțiile ar aparține familiei Zinaidei Greceanîi.

Floarea Viei cu mormânt pe proprietate

Terenul, pe care se află mormântul și monumentul ostașilor români, se află în proprietatea societății cu răspundere limitată Floarea Viei.

Firma a fost fondată în 1994 de către Societatea pe acțiuni de tip închis Garant-Grup, care la rândul său a fost deschisă în noiembrie 1992. Ambele întreprinderi îl au în calitate de administrator pe Feodor Preguza. Adresa juridică a SRL Floarea Viei se află pe strada Mateevici din Strășeni, iar oficiul firmei este pe strada Mitropolit Varlaam din centrul capitalei.

Potrivit datelor cadastrale, pe teritoriul de la Vatra, SRL Floarea Viei deține în proprietate terenul cu suprafața de 0.5342 ha, un bloc administrativ cu suprafața de 92 de metri pătrați și trei construcții, în care au fost amenajate depozite. Întreprinderea a intrat în posesia clădirilor la 15 mai, 2009, iar terenul a fost procurat abia în aprilie 2015 de la administrația publică locală a orășelului Vatra. 

Pe parcursul anilor, clădirile au fost lăsate în repetate rânduri gaj la banca comercială Moldova Agroindbank, de unde au fost luate credite în sumă totală de 1,6 milioane de dolari și 1,124 de milioane de lei. 

Urma lui Greceanîi

Clădirile respective au fost vândute de către Fabrica de Vinuri Cojușna în perioada când în consiliul de administrație era și Alexei Greceanîi, soțul Zinaidei Greceanîi. Anume în perioada când soția sa se afla la conducerea Guvernului, Alexei Greceanîi a implementat o schemă prin care a fost delapidată fabrica.

În 2008, Fabrica de Vinuri din Cojușna a contractat un credit de peste 1,6 milioane de euro și 500 de mii de dolari. Creditul nu a fost restituit, iar în 2010 fabrica a intrat în faliment. 

proces verbal.png

La scurt timp, Alexei Greceanîi a fondat o companie în off-shore, iar aceasta a înregistrat în Republica Moldova întreprinderea cu capital străin Alsvit-Vin SRL.

trust deed.png

Firma lui Greceanîi a semnat în martie 2011 un contract de vânzare-cumpărare a Fabricii de Vinuri din Cojușna, pe care a gajat-o din nou la BEM pentru 40 de milioane de lei.

Creditul nu a fost rambursat, iar în vara anului 2013 și-a făcut apariția Roseau Alliance LLP, o firmă off-shore. Conducerea companiei a semnat la 19 august, 2013, cu BEM, în persoana lui Ilan Șor, contractul de cesiune a creanţelor Nr. 2 pentru datoria de 58,3 milioane de lei a fabricii din Cojușna. 

Compania Roseau Alliance LLP apare în  raportul  Kroll 1, în care se arată că aceasta a cumpărat credite neperformante de la Banca de Economii în valoare de peste 1 miliard de lei. Tranzacția ar fi fost făcută pentru a spori lichiditatea băncii și, drept urmare, de a mări capacitatea BEM de a oferi mai multe împrumuturi. 

loan.png

În septembrie 2015 Compania Roseau Alliance LLP a anunțat despre lichidarea sa.

Împrumutul nu a mai fost restituit băncii, iar valoarea gajului cu care a rămas BEM, după ce cea mai mare parte a fost răscumpărat, este de circa 5 milioane de lei.

La moment, fostul gigant se află în paragină. La finele anului 2016, fabrica din Cojușna a fost scoasă la vânzare cu 56,7 milioane de lei, bani ce reprezintă valoarea sticlelor cu vinuri de colecție, construcții, terenul aferent și utilaje. 

Până în momentul de față nu s-a găsit niciun investitor care să dea bani pentru fabrica, care nu funcționează de mai mulți ani.

Ca și în cazul platformei de la Vatra, oamenii din Cojușna sunt convinși că Fabrica de Vinuri aparține Zinaidei Greceanîi. Cojușnenii ne-au arătat și o podgorie, care la fel ar aparține familiei Greceanîi.

Potrivit datelor cadastrale, podgoria se întinde pe aproape 13 hectare.

La finele anului 2008, aceasta a fost lăsată gaj la BEM pentru un credit de 5 milioane de lei, iar în martie 2011, podgoria a fost procurată de Î.C.S Alsvit-Vin SRL. Și acest credit, la fel ca celelalte, nu a fost rambursat.

Sursele CrimeMoldova susțin că Întreprinderea Floarea Viei ar fi contractat creditele de la bancă pentru a se achita cu Alexei Greceanîi.

Proprietarii de la Ghidighici cer strămutarea mormântului

Zinaida Greceanîi nu a răspuns la telefon. La fel, nu a dorit să vorbească nici Feodor Preguza. Ne-a răspuns Tatiana Fedosenco, care s-a prezentat drept director comercial al firmei Floarea Viei. Reprezentanta întreprinderii a declarat că, atunci când a fost procurat terenul și clădirile, nu s-ar fi știut că acolo este și un mormânt. Fedosenco a precizat că vizitele la monument perturbează activitatea economică a întreprinderii și că doi ani în urmă a depus un demers la Ministerul Culturii privind strămutarea mormântului și a monumentului.

„Dacă vreți să-l vizitați, depuneți o cerere cu trei zile înainte, în care să fie precizată componența delegației”, a adăugat reprezentanta de la Floarea Viei.

Întrebată dacă familia Greceanîi ar avea ceva comun cu imobilul de la Ghidighici, Tatiana Fedosenco a declarat că nu are nicio atribuție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării