main logo
695

Dodon: Moldova ar trebui să primească anual 1 milion de turiști din Rusia

Industria turistică a Moldovei ar trebui să primească anual până la un milion de turişti ruşi, consideră Preşedintele Igor Dodon.

Dodon: Moldova ar trebui să primească 1 milion de turiști din RusiaFoto: Știri.md

Potrivit Infotag, la cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus, care s-a desfăşurat vineri la Chişinău, şeful statului a menţionat că, în medie, republica este vizitată de 250 mii de turişti din Rusia, mulţi dintre care sunt în tranzit prin Moldova, transmite Știri.md.

"Noi practic nu avem turişti ruşi, în timp ce ţări precum Armenia şi Georgia primesc anual câte 5-6 milioane de călători din Rusia", a spus Preşedintele.

El a menţionat că nu propune să fie ademeniţi aceşti turişti, dar consideră că Moldova este capabilă să primească şi să deservească la nivel înalt până la 1 milion de turişti din Rusia pe an.

"Dacă luăm în considerare raportul de "preţ şi calitate", atunci suntem o ţară foarte atractivă, cu drumurile noastre vinicole. Cu un astfel de flux de turişti din Rusia, structura economiei moldoveneşti s-ar schimba imediat în bine", a spus Dodon.

Având în vedere potenţialul în creştere al industriei turismului, Preşedintele a invitat oamenii de afaceri din Rusia şi Moldova, prezenţi în sală, să investească în dezvoltarea infrastructurii pentru turism.

Reprezentantul întreprinderii moldoveneşti de conserve "Alfa Nistru", Oxana Petrovici, i-a mulţumit vicepremierului rus Dmitri Kozak pentru faptul că guvernul Rusiei a anulat temporar taxele la cinci poziţii de mărfuri din Moldova, inclusiv la producţia conservată.

"Acest lucru este foarte important nu numai pentru producătorii noştri, ci şi pentru partenerii noştri ruşi şi clienţii din Federaţia Rusă, care sunt interesaţi să lucreze cu noi pe termen lung", a spus ea.

Referindu-se la problemele din comerţul Republicii Moldova cu Rusia, managerul a numit problema tranzitului producţiei pe teritoriul Ucrainei.

"Pentru noi este foarte scump să exportăm în Rusia, Kazahstan şi Kârgâzstan prin Europa", a remarcat Petrovici, vorbind despre incomodităţile legate de cerinţa părţii ruse de a furniza mostre de produse de fiecare dată când aceasta este livrată în Rusia.

Vorbind despre problema tranzitului, viceprim-ministrul Dmitri Kozak a spus că aceasta este una "simţitoare" pentru Moldova şi Rusia.

"Problema tranzitului de mărfuri este acută şi pentru voi, şi pentru noi. Pentru a o rezolva, este nevoie de voinţă politică şi interes reciproc", a spus el.

La Consiliul Economic, partea rusă a menţionat că, "în ultimii ani, vinurile moldoveneşti în regiunile Rusiei au devenit o mare raritate".

Moderatorul şedinţei Consiliului Economic Moldova-Rusia, vicepreşedintele guvernului Başkortostan, Andrei Nazarov, a menţionat că, în timpul şedinţei consiliului, se finalizează tranzacţia privind procurarea uneia vinării moldoveneşti de către businessul rusesc, ceea ce va elimina lipsa vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării