main logo
480

Dodon a promis Guvernului ajutor la încheierea unui contract cu Gazprom

Asigurarea furnizării stabile a gazelor naturale către Republica Moldova ţine de competenţa Guvernului, dar dacă va fi nevoie de ajutor, având în vedere contactele personale cu conducerea Rusiei şi a "Gazprom"-ului, administraţia preşedintelui este dispusă să ofere toată susţinerea, a declarat Preşedintele Igor Dodon.

Dodon a promis Guvernului ajutor la încheierea unui contract cu GazpromFoto: europalibera.org

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a comunicat jurnaliştilor miercuri, după şedinţa Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor, menţionând că "problema aprovizionării cu gaze naturale, începând cu ianuarie 2020, este foarte importantă pentru Moldova, în special având în vedere riscurile ce ţin inclusiv de tranzitul prin Ucraina", transmite Știri.md.

"În aceste condiţii, trebuie luate în considerare toate posibilităţile. Întotdeauna am susţinut construirea conductei de gaze Iaşi-Ungheni-Chişinău. Aceasta ar trebui finalizată cât mai curând posibil pentru a reduce la minimum pericolul, în cazul în care tranzitul gazelor prin Ucraina este suspendat. De asemenea, este necesar să studiem cu atenţie declaraţiile conducerii Ucrainei, care şi-a arătat disponibilitatea de a asigura Moldova cu gaze naturale. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să nu se confrunte cu această problemă de la 1 ianuarie 2020", a spus Preşedintele.

El a menţionat că "negocierile cu partea rusă ar trebui să înceapă în regim de urgenţă".

"Trebuie să discutăm condiţiile contractului, atât pentru livrare, cât şi pentru tranzitul prin Republica Moldova, deoarece banii primiţi în acest scop vor fi utilizaţi pentru a compensa tarifele pentru consumatorul final", a declarat şeful statului.

Întrebat despre posibila finanţare externă a PSRM, Dodon a răspuns că "partidul nu vede nicio problemă în verificare".

"Dar sunt sigur că nu există încălcări. Cel mai puternic partid al Republicii Moldova nu-şi poate permite greşeli de începător. Iar toate suspiciunile şi speculaţiile în acest sens se vor risipi odată cu schimbările în sistemul justiţiei şi în Procuratura Generală", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării