main logo
502

Doar 8% din banii furați de la bugetul de stat sunt recuperați

În dosarele instrumentate în cursul anului trecut procurorii au constatat prejudicii de peste 2,6 miliarde lei, cauzate atât bugetului public, cât şi persoanelor fizice şi juridice, anunță Procuratura Generală.

Doar 8% din banii furați de la bugetul de stat sunt recuperați

Astfel valoarea prejudiciilor, calculată de procurori în 2018 este de două ori mai mică comparativ cu anul 2017, când prejudiciile cauzate prin infracţiuni la faza de urmărire penală s-au cifrat la circa 5,1 miliarde lei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Doar un leu din 12 este recuperat

Din totalul prejudiciilor constatate, procurorii au reuşit să recupereze, pe parcursul anului 2018, peste 214 milioane de lei, adică doar 8%, sau un leu din 12.

Totuși suma prejudiciilor recuperate în 2018 este în creștere cu 50%, comparativ cu anul 2017 când a fost de 144 milioane de lei.

Din suma totală, recuperată de procurori, 79,8 milioane lei au fost restituite în folosul bugetului public, iar 134,5 milioane de lei – în folosul persoanelor fizice şi juridice, cu statut de victime ale infracţiunilor.

În cauzele trimise în judecată, prejudiciul cauzat a fost estimat la circa 711 milioane de lei, fiind restituite statului şi victimelor peste 71,4 milioane de lei. De asemenea, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracţiuni, procurorii au întreprins măsuri pentru punerea sub sechestru a bunurilor făptuitorilor, estimate la circa 488 milioane de lei, faţă de 289 milioane de lei, puse sub sechestru în anul 2017.

De ce un prejudiciu de 745 milioane nu poate fi recuperat

Procuratura generală menţionează că, procesul de recuperare a prejudiciului cauzat este influenţat de neidentificarea autorilor faptelor infracţionale - suma cumulată a prejudiciului cauzat în dosare restante şi cu soluţii de suspendare a urmăririi penale fiind de peste 745,4 milioane lei.

Totodată procurorii susțin că o bună parte a bunurilor "au fost sechestrate la valoarea lor cadastrală, urmând a spori cota de recuperare a prejudiciilor prin valorificarea acestora la preţurile lor reale de piaţă".

Procurorii consideră că procesul de evaluare şi expertizare a valorii reale a bunurilor sechestrate ar necesita cheltuieli neargumentat de mari şi ar putea tergiversa termenul de urmărire penală.

O soluţie, în opinia procurorilor, ar fi determinarea preţului acestor bunuri la etapa judecării dosarelor şi cea de executare a hotărârilor judecătoreşti, în procedurile de înstrăinare a averilor la preţurile de piaţă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării