main logo
1329

Directorul Moldovagaz anunță ce va fi cu tarifele la gaze în anul 2020

Tarifele pentru gazele naturale nu vor fi majorate pentru consumatorii finali, a dat asigurări preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă.

Directorul Moldovagaz anunță ce va fi cu tarifele la gaze în anul 2020Foto: publika.md

Aceasta chiar dacă din cauza potenţialei sistări a tranzitului de gaze din Rusia spre Turcia şi alte state din Balcani companiile din cadrul Moldovagaz vor avea de ratat importante venituri, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit şefului Moldovagaz, până la finele anului viitoare urmează să fie prelungit contractul cu Gazprom pentru o perioadă de trei ani. "S-a ajuns la un acord principial cu Gazprom cu privire la furnizarea de gaze naturale în Republica Moldova (inclusiv în regiunea transnistreană), începând cu 1 ianuarie 2020, pentru volume ce vor acoperi consumul național", a afirmat managerul.

Totodată el a precizat că pentru anul viitor prețul mediu anual va fi de 173-175 dolari pentru o mie metri cubi de gaz natural, iar asta fără puterea calorifică și în consecinţă posibil vor fi câteva ajustări de câțiva dolari la mia de metri cubi, a adăugat Vadim Ceban.

"În condiţii normale şi ţinând cont de devierile financiare acumulate până acum, ar fi fost nevoie de o ajustare a tarifelor", a spus managerul. Potrivit lui rezervele interne şi anumite măsuri luate permit menţinerea tarifelor actuale.

În acest an preţul gazelor importate de Republica Moldova au înregistrat o scădere lentă de la un nivel de 241,16 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru, la 235,62 dolari în trimestrul II, 229,5 de dolari pentru o mie de metri cubi în trimestrul III şi circa 223 de dolari pentru o mie de metri în ultimul trimestru.

Cât despre asigurarea cu gaze de la 1 ianuarie 2020, Moldovagaz anunță că a fost pregătită o altă alternativă de aprovizionare cu metan prin culoarul transbalcanic, în cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei.

„Se deschide o rută alternativă. Indiferent de rezultatul negocierilor dintre Gazprom și Naftogaz, Republica Moldova va avea gaze naturale”, a dat asigurări Vadim Ceban.

Astfel, reversul sau fluxul invers pe culoarul transbalcanic este considerat prima și principala opțiune alternativă de furnizare a gazelor naturale pentru aprovizionarea Republicii Moldova în perioada de iarnă a anului 2020, în cazul în care nu va exista un acord între Federația Rusă și Ucraina. În acest sens, Gazprom a dat asigurări că va brona capacitățile disponibile de transport a gazelor naturale pe teritoriul Bulgariei și României.

Moldova are un consum anual de circa 2,9 miliarde metri cubi, din care circa 1,8 miliarde revin regiunii separatiste.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării