main logo
456

Direcționarea a 2% în anul 2019 se va realiza prin completarea a 2 declarații

În fiecare an, în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, persoanele fizice plătitoare de impozite pot direcţiona 2% odată cu depunerea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit, cunoscută anterior şi sub numele de Formularul CET15.

Direcționarea a 2% în 2019 se va realiza prin completarea a 2 declarațiiDirecționarea a 2% în 2019 se va realiza prin completarea a 2 declarații

Ca urmare a reformei fiscale din toamna anului 2018 şi modificării pragurilor de impozitare salariale, Formularul CET15 a fost înlocuit cu Formularul CET18, transmite Știri.md.

Ca rezultat, în 2019, persoanele fizice plătitoare de impozite urmează să prezinte la Serviciul Fiscal de Stat două declaraţii cu privire la impozitul pe venit:

-          Formularul CET15 sau Declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obţinute în perioada 01.01.2018 - 30.09.2018 (Instrucţiunea de completare disponibilă aici).

-          Formularul CET18 sau  Declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obţinute în perioada 01.10.2018 - 31.12.2018 (Instrucţiunea de completare disponibilă aici).

Prin urmare, şi persoanele fizice plătitoare de impozite  care doresc să direcţioneze 2% către o organizaţie non-guvernamentală sau cult religios din ţară, vor trebui să indice codul fiscal al organizaţiei pe care doresc să o susţină (cele 13 cifre) în ambele declaraţii: atât în Formularul CET15, cât şi înFormularul CET18.

În Formularul CET15, codul fiscal al organizaţiei beneficiare va fi trecut în secţiunea a şasea (facultativă), în câmpul M2. Câmpul M1 nu va fi completat, va rămâne gol. În Formularul CET18, codul fiscal al organizaţiei beneficiare va fi introdus în secţiunea a cincea (facultativă), în câmpul M1.

Formularele CET15 şi CET18 pot fi obţinute:

-          de la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;

-          de pe pagina web https://servicii.fisc.md/formulare.aspx, cu posibilitatea descărcării şi completării lor;

-          de pe pagina web https://servicii.fisc.md/: opţiune valabilă pentru deţinătorii semnăturii electronice sau mobile. În acest caz, la accesare, formularul va fi deja pre-completat cu informaţiile de care dispune Serviciul Fiscal de Stat.

Formularele pot fi depuse:

·         personal: la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, indiferent unde are viza de domiciliu persoana fizică plătitoare de impozite;

·         prin poştă: caz în care formularele pot fi expediate către oricare oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;

·         online: cu aplicarea semnăturii electronice sau mobile.

Orice persoană care doreşte să redirecţioneze 2% trebuie să depună declaraţia cu privire la impozitul pe venit, chiar dacă este angajată într-un singur loc de muncă şi nu are obligaţia, potrivit Codului fiscal, de a depune declaraţia cu privire la impozitul pe venit.

Lista beneficiarilor mecanismului 2% pentru anul 2019 poate fi consultată aici.

Mai multe detalii despre mecanismul 2% vedeţi aici.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării