main logo
10497

Diplomații moldoveni, privați de privilegii la importul de mașini

Diplomaţii moldoveni vor fi privaţi de privilegii la importul de maşini la finalul misiunii lor diplomatice în străinătate.

Diplomații moldoveni, privați de privilegii la importul de mașini

Potrivit agenţiei Infotag, acest lucru este prevăzut în proiectul politicii bugetar-fiscale şi în legea bugetului pentru anul următor, transmite Știri.md.

Prezentând proiectului de lege în cadrul şedinţei Guvernului luni seară, vicepremierul, ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a menţionat că până acum toţi diplomaţii care s-au întors în Moldova după finalizarea misiunii în străinătate aveau dreptul de a cumpăra şi importa o maşină în ţară pentru uz personal fără a plăti accize.

"Experienţa arată că această măsură a fost nejustificată. În majoritatea cazurilor, maşinile au fost aduse nu pentru uz personal, ci pentru vânzare ulterioară", a spus Puşcuţa.

Premierul Ion Chicu a susţinut iniţiativa Ministerului Finanţelor.

"Potrivit calculelor, acest beneficiu a costat bugetului până la 40 mil. de lei pe an (aproximativ 2 mil. de euro). Credem că este mai bine să ne ajutăm diplomaţii în îmbunătăţirea condiţiilor de trai în străinătate, precum şi în achiziţionarea şi construcţia de clădiri ale misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, pentru a deţine şi nu a închiria spaţii", a spus Chicu, menţionând că în acest scop sunt prevăzute fonduri în bugetul de stat pentru anul viitor.

În prezent, diplomaţii care la sfârşit de mandat se întorc în Moldova au dreptul de a aduce o maşină fără a plăti accize şi alte taxe atât în ţara în care au activat, cât şi acasă. De regulă, diplomaţii aduc maşini de lux scumpe, economisind zeci de mii de euro la accize. Ulterior, ei revând aceste maşini oamenilor de afaceri înstăriţi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării