main logo
1043

Diacov: Miliardul furat poate fi recuperat cu un protest ca în Franța

Republica Moldova nu a reușit să devină un stat de drept. Afirmația a fost făcută pentru Radio Europa Liberă de fostul procuror șef al municipiului Chișinău, Ion Diacov.

Diacov: Miliardul poate fi recuperat cu un protest ca în Franța

Potrivit acestuia, în cei aproape 30 de ani de când Republica Moldova și-a căpătat independența, nu s-a mers spre edificarea statului de drept, ci s-a obținut în schimb vrajbă, mizerie, înverșunare, sfadă, de toate cele negative, numai nu lucruri pozitive. 

Ion Diacov susține că de vină de această situație se fac politicenii, atât cei de la putere, cât și cei din opoziție, deoarece aceștia se implică în politică pentru a-și îmbunătăți starea lor materială, transmite Ştiri.md cu referire la IPN.

Potrivit fostului procuror șef al capitalei, breasla procurorilor s-a compromis deoarece acești oameni s-au aflat de cele mai multe ori în slujba politicenilor, iar această situație a existat încă din primii ani de independență, când cei care se aflau la putere au înțeles importanța procurorilor. 

Și situația dată s-a agravat  în special în timpul când Vladimir Voronin se afla la guvernare, când procurorii erau invitați periodic la acesta. 

Ion Diacov susține că salariile mari pe care le au procurorii nu au schimbat cu nimic situația statului de drept, ci aceste salarii reprezintă o formă de șantaj care îi face pe procurori să slujească în continuare puterii pentru ca să nu-și piardă aceste salarii.

Potrivit fostului procuror, e nevoie să fie create condiții în care procurorii să se supună doar Constituției și Codului de Procedură Penală. 

Și procurorul general, o dată în jumătate de an, să prezinte raportul în fața Parlamentului. Și în baza acestui raport, Parlamentul să dea aprecieri și să stabilească niște criterii de îndeplinit în următoarea perioadă. 

Ion Diacov susține că aceste lucruri nu pot fi realizate fără să existe voință politică.

Referindu-se la frauda bancară, fostul procuror șef al capitalei susține că nu se dorește recuperarea banilor furați atât timp cât cei care au fost într-o formă sau alta implicați în acest furt sunt la putere sau pe lângă putere și nimănui nu-i este convenabil să rezolve acest caz. 

„Da! Eu socot că nici societatea nu vrea. Pur și simplu, iată când cineva nu are argumente să lupte cu oponenții, el îi aduce aminte de miliard; îi aduce aminte atunci când îi e convenabil unei alte părți, dar nu, iată, să iasă cum în alte țări, în Germania, în Franța, ultimul exemplu, să iasă și să nu se ducă din piață, să nu dea foc la Parlament, dar să nu se ducă până ce miliardul n-o să fie aici”, a spus Ion Diacov, adăugând că este necesară și o lege a lustrației.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării