main logo
473

Dezvoltarea regională: 101 milioane de la UE și 27 milioane de la buget

În prima jumătate a anului 2021, Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a valorificat 128,14 milioane de lei pentru realizarea a 13 proiecte de dezvoltare regională în zona de nord a țării.

Dezvoltarea regională: 101 milioane de la UE și 27 milioane de la buget

Peste 101 milioane de lei, aproape 80% din această sumă, au provenit din fonduri europene, în timp ce de la bugetul de stat prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) doar aproximativ 20%, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

„Agenția a gestionat 4 proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). În acest sens, ADR Nord a valorificat 26,85 milioane de lei. În aceeași perioadă de raportare, specialiștii ADR Nord au fost implicați în activități de implementare a 5 proiecte finanțate de Uniunea Europeană (UE), valorificând în acest sens 101,1 milioane de lei”, a comunicat Maria Prisacari, directorul ADR Nord.

Potrivit ei, proiectele implementate acoperă patru domenii de intervenție: asigurarea cu apă, eficiența energetică a clădirilor publice; infrastructura de afaceri și turism.

În același timp, cu suportul UE și al altor finanțatori urmează să fie realizate și alte proiecte de infrastructură în zona de nord.

De exemplu, locuitorii orașului Edineț vor obține acces la servicii de apă îmbunătățite grație unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în valoare de 71 de milioane de lei, din care 63 de milioane sunt alocate de UE, iar opt milioane de lei - din bugetul local.

Un proiect similar se realizează la Drochia. Acesta are o valoare de 91,7 milioane de lei, din care 85,6 milioane au fost alocate de UE, iar contribuția autorităților locale este de 6,1 milioane de lei, adică doar 6,7%.

De notat că proiectele finanțate de Uniunea Europeană sunt implementate de ADR Nord în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și sprijinit financiar de Guvernul German (BMZ).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării