main logo
2419

Dezvăluiri despre salariul de 1 milion de lei al guvernatorului Sergiu Cioclea

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, are unul din cele mai mari salarii raportate la Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor din întreaga regiune, sugerează datele adunate de Politigraf într-un studiu cuprinzând opt țări.


Ales guvernator în urma furtului miliardului care a devastat sistemul bancar moldovean, Cioclea a spus că vrea să contribuie la ieșirea Moldovei din sărăcie. Apoi, propriul său salariu a fost majorat substanțial, așa încât depășește PIB-ul pe cap de locuitor de 11,43 ori. În nici una din țările regiunii, care sunt mai bogate decât Republica Moldova, discrepanța nu este atât de mare, scrie europalibera.org.

În 2017, Cioclea a ridicat în calitate de guvernator al BNM aproape 1 milion 252 de mii de lei, relevă declarația sa de avere și interese personale, dată publicității pe site-ul Autorității Naționale pentru Integritate (ANI). În cifre reale, suma echivalând cu 60 134 de euro este mai mică decât salariul anual al altor guvernatori de bănci centrale din țările din regiune analizare în studiul nostru. Dar Cioclea este lider, când îi raportăm venitul la nivelul de bogăție (sau sărăcie) al țării, măsurat cu ajutorul unui indicator obiectiv - PIB-ul pe cap de locuitor.

Studiul nostru mai cuprinde colegele Moldovei din Parteneriatul Estic - Georgia și Ucraina, precum și cinci membre estice ale Uniunii Europene: Bulgaria, România, Letonia, Lituania și Estonia. În toate aceste țări, PIB-ul pe cap de locuitor este mult mai mare decât în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării