main logo
1667

Detalii despre două companii afiliate lui Platon implicate în Laundromat

Într-o conferință de presă, președinta Comisiei Laundromat, Inga Grigoriu, a vorbit despre o companie cu numele Chester Limited, o companie offshore prezentă în această tipologie Laundromat.

Detalii despre două companii afiliate lui Platon implicate în Laundromat

În acest context, Inga Grigoriu susține că această companie o găsim în grupul de companiei participante și în jaful bancar, transmite Știri.md cu referire la punctul.md.

De această dată, Inga Grigoriu, într-un live pe rețelele de socializare a vorbit despre companiile „ComTehService” LLC și „Ronida” Invest LLP, ambele fiind companii offshore.

Ele fiind afiliate controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

„Vreau să vă spun despre alte două companii cu o strânsă legătură între ele, astăzi am ridicat din nou materiale, deoarece mi-a fost interesant care a fost impactul financiar și evident legătura între personaje” a declarat ea.

Potrivit celor de la RISE Moldova, Ronida Invest este o companie britanică fondată în anul 2008 și care, doi ani mai târziu, a fost implicată în schema prin care, în perioada 2010-2014, 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost spălați prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova, operațiune cunoscută ca „Laundromatul rusesc”.

Mai exact, în iulie 2010, Ronida Invest a încheiat un contract fictiv cu un offshore din Bahamas, Vizalot Limited, prin care ultima urma să-i achite 200 de milioane de dolari.

Plata urma să fie făcută în termen de cinci luni de la semnarea contractului, iar în calitate de garanți figurau două companii din Federația Rusă și un cetățean moldovean – inclus în schemă doar ca procesul să poată fi examinat de judecătorii din Republica Moldova, care trebuiau să legalizeze datoria fictivă printr-un act judecătoresc.

Deși sunt mai multe indicii care leagă Ronida Invest de afaceristul Veaceslav Platon, acesta a declarat că nu a fost beneficiarul companiei.

Asta chiar dacă, într-un autodenunț pe care l-a depus în 2016 la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, Platon însuși a recunoscut că a folosit compania britanică pentru a procura de la Vladimir Plahotniuc mai multe active, inclusiv și pachetul de 83% din acțiunile Asito SA, deținute oficial de compania Windon & Flanders LTD din Marea Britanie.

Potrivit lui Platon, transferul de proprietate a inclus și o „tranzacție secretă” de cinci milioane de dolari.

Bani proveneau de la două firme implicate în „Laundromat” și au fost transferați de Ronida Invest în contul off-shore-ului panamez Kelway Trading SA.

Tranzacția a avut loc la 5 decembrie 2011, transferul fiind justificat în fața autorităților bancare cu un contract fictiv de vânzare-cumpărare a unor materialele de construcție.

În 2012, RISE Moldova a mai scris că Ronida Invest a primit peste o sută de mii de dolari de la Westburn Enterprises LTD, o altă firmă implicată în „Laundromat”, sumă de bani care, într-un final, a mers la chiria unui apartament de lux din centrul Londrei în care a locuit fiica judecătorului Ion Muruianu.

Atunci magistratul ne-a declarat că banii ar fi provenit de la un „acționar al mai multor bănci și om de afaceri înstărit” din Republica Moldova, fără să precizeze cine este acesta.

La 16 iunie 2015, după ce schema „Laundromatului rusesc” a ajuns în vizorul public, Ronida Invest a fost lichidată.

Astfel, potrivit informației obținută de Inga Grigoriu, se confirmă faptul că din 2009-2010 instituțiile statului tot anunțau organele competente că, prin Republica Moldova au loc spălări de bani., inclusiv prin aceste companii.

„Am aici o scrisoare, datată cu parafă „secret”, pe care noi vom solicita să fie desecretizată pentru că oamenii trebuie să cunoască ce s-a întâmplat în toți acești ani.

Scrisoare este datată unui ex-procuror general al Republicii Moldova din anul 2010, în care aceasta instituție informa Procuratura Generală că se petrec scheme frauduloase de bani prin sistemul bancar autohton, dar și prin cel din regiunea transnistreană.

Vreau să vă spun că este vorba despre această companie „ComTehService” LLC care și-a deschise mai multe conturi bancare în câteva bănci comerciale din Republica Moldova și această companie prin segmentul transnistrean, prin banca nistreană de economii a făcut un transfer de circa 260 mln lei, către compania Ronida Invest”.”, a declarat ea.

„Dacă este să studiem evenimentele acelor ani, vreau să vă amintesc și despre judecătoriile economice, modul cum în prejurul lor s-a ivit un scandal enorm și iată exact în acest document despre care eu vorbesc, este vorba despre faptul că Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălărilor de Bani a sesizat această tranzacție suspectă, a blocat-o, Banca Națională a Moldovei a sancționat banca vizată și a suspendat operațiunile din contul bancar al „ComTehService” LLC.” a mai adăugat deputata.

În context, Inga Grigoriu susține că prin intermediul judecătorii economice de circumscripție, s-a emis o încheiere prin care a anulat acea decizie a BNM.

„Vreau să vă amintesc că în Parlamentul Republicii Moldova în acei ani, se discuta intens această problemă, despre lichidarea judecătoriilor economice de circumscripție, ele considerându-se ca un agent ce putea influența tot ce ține de sfera letigiilor economice.

Într-un final s-a reușit lichidarea acelor judecătorii economice de circumscripție. Vă amintesc încă odată că, acei deputați care au fost împotriva lichidării acelor judecători economice a fost Veaceslav Platon, Valentin Cheptene și Alexandr Stoianoglo”, a adăugat ea.

Inga Grigoriu declară că prin compania „ComTehService” LLC.” a fost extraș cash de către o persoană fizică nerezidentă, la fel cetățean al Ucrainei, Hotsyanovsky Vladislav, suma de peste 12 milioane dolari și peste 1,6 milioane euro.

De asemenea, prin compania Ronida Invest au fost transferați în offshore din Federația Rusă mai mult de jumătate de miliard dolari. „Primele interacțiuni ale acestei companii, este imposibil ca organele competente să nu le fi găsit și aici vorbesc de Procuratura Republicii Moldova.” a declarat Grigoriu.

„A doua etapă a implementării acestei tipologii denumită generic „Laundromat”, a fost prin ordonanțele judecătorești, și într-un caz și în altul avem participanți aceeași actori. De asemerea, Ronida Invest o să găsiți această companie în raportul pe jaful bancar”, a mai spus ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării