main logo
676

Deputații PAS vor să afle cum sunt taxate țigările de tip fără ardere

Deputații fracțiunii PAS Radu Marian și Dan Perciun au făcut un demers către Ministerul Finanțelor pentru a afla despre modul în care sunt taxate țigările de tip „heat-not-burn” (în care se înscrie și IQOS).

Deputații PAS vor să afle cum sunt taxate țigările de tip fără ardere

Într-o analiză publicată pe site-ul PAS, membrii fracțiunii punctează că produsul Philip Morris este promovat liber, iar anumite amendamentele legislative îi scutesc de restricții pe care de obicei le au produsele din tutun, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Reprezentanța IQOS în Moldova spune că își desfășoară activitatea în concordațnă cu legea.

Potrivit deputaților PAS, în prezent „nu este clară cota accizelor pentru IQOS și care ar fi suma încasată la bugetul de stat în urma vânzării acestor produse”. 

„De asemenea, nu este clar cum a fost calculată și stabilită cota accizelor pentru IQOS, comparativ cu țigaretele clasice și nu poate fi făcută nici o estimare privind cota accizelor din costul total pentru un stick IQOS și pentru o țigaretă clasică.  Mai mult decât atât, amendamentele lui Corneliu Dudnic (modificări la Legea privind controlul tutunului, votate în 2017) ar permite  și minorilor să cumpere online IQOS. În schimb, restricțiile au rămas valabile pentru țigările obișnuite, țigările electronice, narghilea, și alte produse de tutun care produc fum, ceea ce inevitabil duce la concurență neloială pe piața produselor din tutun”, afirmă politicienii.

Aceștia au făcut o solicitare la Ministerul Finanțelor, prin care cer informații despre modul în care au fost taxate țigările de tip „heat-not-burn” (în care se înscrie și IQOS), dar și date privind acumulările la buget pentru mai multe tipuri de categorii de produse de fumat. 

AGORA a încercat să afle poziția IQOS față de cercetarea deputaților. „Comercializarea produselor IQOS și HEETS este desfășurată în strictă conformitate cu legislația în vigoare. Philip Morris Moldova nu comentează careva afirmații sau opinii personale”, a comunicat reprezentanța companiei. 

Amintim că, la final de martie, autoritățile s-au întrunit la ședința ordinară a Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului (CNCCT). 

La întrunirea prezidată de vicepremierul Iurie Leancă s-a decis că primăria va reamplasa gheretele cu țigări care se află la mai puțin de 200 de metri de școli, spitale sau grădinițe. 

În plus, Ministerul Finanțelor ar urma să majoreze accizele pentru țigările electronice, cele care încălzesc tutunul, dar și pentru narghilea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării