main logo
525

Deputații au găsit o sursă de venituri la bugetul de stat

Președintele Parlamentului Andrian Candu și șeful comisiei Economie, Buget și Finanței Ștefan Creangă au identificat o soluție pentru majorarea veniturilor la bugetul de stat.

Deputații au găsit o sursă de venituri la bugetul de stat

Astfel ei propun completarea articolului 4 din Legea pentru aplicarea titlului IV din Codul Fiscal cu alineatele 52, 53 şi 54, astfel încât schimbarea timbrelor de acciz pentru marcarea articolelor din tutun să se schimbe anual, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Documentul votat în prima lectură prevede că de la 1 ianuarie a fiecărui an, importul articolelor din tutun, se va permite în condiţiile marcării cu timbru de acciză de modelul stabilit pentru anul respectiv. Comercializarea articolelor de tutun marcate cu timbru de acciză de modelul anului precedent se va permite doar până pe 1 mai a anului.

Modificarea este argumentată de autori prin scăderea în primul trimestru al fiecărui an "a veniturilor încasate la buget de la mărfurile supuse accizelor pasibile marcării cu timbru de accize (114211 – rachiu, lichioruri, divinuri şi alte produse spirtoase produse pe teritoriul țării; 114.221 – accize la produsele din tutun produse pe teritoriul țării), în comparaţie cu trimestrul IV al anului precedent".

Potrivit deputaţilor "trendul negativ care afectează defalcările în buget în trimestrul I al anului se datorează faptului că la finele anului antrepozitarii autorizaţi, dar şi importatorii, în scopul evitării aplicării în primele perioade fiscale ale anului a cotelor majorate ale accizelor, utilizează stocurile de timbre de acciz procurate... şi efectuează importul până la intrarea în vigoare a noilor cote de impozitare".

De notat că estimările oficiale arată că domeniul produselor din tutun generează peste 8% din veniturile bugetului de stat și circa 2% din PIB.

În plus Republica Moldova este un important furnizor de țigări pe căi ilicite pe piaţa statelor UE, și în special pe piața românească. Astfel în anul 2017 livrările au ajuns la circa 1,1 miliarde bucăți, în creştere cu circa 20% arată un studiu asupra contrabandei și efectelor ei la nivelul Europei realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute (RUSI).

Studiul relevă că Republica Moldova este principalul furnizor de țigări pe piața neagră din România, fiind întrecută doar de două mărci clasificate ca "illicit whites" a căror proveniența nu poate fi determinată: Marble & Ashima", se arată în document.

Profitul estimat de la traficul ilicit de țigări din Moldova în România - 100 milioane de euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării