main logo
1132

Deputat: Societatea vrea să-i cunoască pe autorii furtului miliardului

Societatea vrea să-i cunoască pe autorii furtului miliardului, nu doar schema de retragere a banilor.

Deputat, către guvernatorul BNM: Cine sunt eroii furtului miliardului?Deputatul Partidului Liberal, Ion Casian.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a declarat deputatul Partidului Liberal, Ion Casian, la şedinţa de miercuri a Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, în cadrul căreia a fost audiat raportul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Potrivit lui, informaţia prezentată despre investigaţie "este formată numai din cinci propoziţii", în care se spune că BNM a publicat sinteza investigaţiei furtului bancar despre schema de retragere a banilor, precum şi despre disponibilitatea agenţiei de detectivi Kroll de a coopera cu autorităţile de anchetă din Moldova.

„Cred că acest lucru nu este suficient, deoarece societatea aşteaptă mult mai mult. Societatea vrea să ştie nu numai unde s-au dus banii şi prin care firme, dar şi numele "eroilor". De aceea, solicit să fie publicată lista beneficiarilor de credite neperformante menţionaţi în raportul Kroll, precum şi să fie publicat raportul", s-a adresat el guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea. 

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Gheorghe Cobzac s-a indignat de faptul că, după mai bine de trei ani, societatea încă nu ştie nimic despre furtul miliardului.

„Ne preocupă numele participanţilor la furt, pentru că vrem să ştim dacă aceştia ocupă şi acum funcţii importante de conducere. Nu am încredere în organele de drept din ţară, deoarece, după trei ani, nu ştim nimic despre furt. Chiar şi după diferite acte teroriste, informaţiile apar după câteva zile, dar aici au trecut deja trei ani", a reamintit el.

Deputatul nu a exclus faptul că organele de anchetă şi liderii ţării "frânează investigaţia, deoarece au participat la furt".

Cioclea a răspuns că BNM a publicat suficiente informaţii în comparaţie cu Ucraina, unde s-au arătat doar câteva imagini.

„După doi ani de investigaţie, Kroll a depistat nu mai mult de $50 mil. din cele $600 mil. de active care au fost retrase de la cele trei bănci, ceea ce arată că ancheta nu este atât de simplă. Problema este că nu toţi cei menţionaţi în listă sunt de vină, deoarece există sume foarte mici de credite. Kroll nu are dreptul să tragă concluzii cu privire la vinovăţia unor sau altor persoane, pentru că există procuratura, care poate aduce acuzaţii împotriva cuiva numai în baza dovezilor", a explicat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării