main logo
477

Deputat socialist: Scăderea investițiilor externe în Moldova arată că țara nu se dezvoltă

Lipsa investiţiilor străine în economia Moldovei demonstrează că ţara nu se dezvoltă şi este un argument că nu există nicio modernizare sau integrare europeană a republicii, consideră deputatul Parlamentului din partea Partidului Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea.

Deputat: Scăderea investițiilor arată că țara nu se dezvoltăDeputatul Parlamentului din partea Partidului Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea.

Potrivit agenţiei Infotag, el a scris pe facebook că "prin intermediul vicepremierul pentru integrarea europeană, Iurie Leancă, guvernarea se laudă că, prin semnarea Acordului de liber schimb cu UE, exporturile către Uniunea Europeană au crescut până la 65%, în timp ce în CSI acestea sunt de numai 20%".

"Ei şi? Unde sunt investiţiile, locurile de muncă, creşterea bugetului, a salariilor, unde sunt proiectele sociale?", se întreabă politologul. 

El a amintit că, în 2007, investiţiile străine constituiau $540 mil., în timp ce în ianuarie-septembrie 2017 acestea au fost de numai $140 mil. (în 2016 - $130 mil.).

"Potrivit datelorFMI, PIB-ul pe cap de locuitor în Moldova în anul 2014 a fost de $2.243. La începutul anului 2018 acesta era de $2.063. Cu alte cuvinte, minus 200 de dolari. Datoria externă a Guvernului la 30 iunie 2009 era de numai $954 mil. (17% din PIB). În septembrie 2017, datoria constituia $2 mlrd. (26% din PIB)", susţine deputatul de opoziţie.

În opinia sa, Republica Moldova nu mai poate supravieţui fără creditare externă.

"Acest lucru este evidenţiat şi de bugetul de stat pentru 2017, care este constituit la nivel de 28% din împrumuturi şi granturi. Dacă la începutul anului 2016 datoria internă constituia 7 miliarde lei, la sfârşitul anului 2017 aceasta a depăşit 21 de miliarde. Concluzia este simplă: integrarea europeană a Moldovei, de fapt, s-a transformat într-o banală colonizare economică a ţării", a concluzionat Ţîrdea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării